В периода 4-6 септември се проведе международно кулинарно състезание, организирано

...
В периода 4-6 септември се проведе международно кулинарно състезание, организирано
Коментари Харесай

Варненски готвачи разказаха играта на конкуренцията на международно състезание

В интервала 4-6 септември се организира интернационално кулинарно съревнование, проведено от турските професионални асоциации в градовете Измир и Айдън. Събитието се организира в покрайнините на град Айдън наоколо до Измир, за което се бяха записали участници от България, Турция, Египет, Мексико, Турция, Палестина и Канада.

Българското присъединяване бе в лицето на шеф-инструктори в Институт по кулинарни изкуства към Висше учебно заведение по мениджмънт във Варна, а точно Станислав Кубарев, Калоян Колев и Васил Якимов. Те се съревноваваха в 7 разнообразни категории: Птиче месо, Десерти, Предястия, Отборно съревнование, Паста, Риба, Месно ядене. Журито в състав от гръцки, мексикански, египетски и турски професионални шеф-готвачи оценяваше 53-ма състезатели във всички категории пред стотици гости в тристахилядния град Айдън. Съдиите бяха впечатлени от ястията на всички наши представители, като разясниха, че се отличават с извънредно висок професионализъм, равнище на хигиена и почерк от опита им в заведения за хранене. Най-голяма еуфория измежду журито настана след дегустацията на десерта, подготвен от началник Васил Якимов – българско кисело мляко с гел от роза, прахуляк от хибискус, смокини и пясък от бял шоколад.

Сред участниците имаше състезатели - студенти от университети, професионални шеф-готвачи и шеф-инструктори от кулинарни учебни заведения. Като част от събитието имаше и палатков лагер навън със секции за къси курсове по сладкарство и пекарство. Събитието бе намерено от кмета на Инджирлова, Айдън, господин Гуршат Кале, като той връчи персонално медалите на представителите на българското висше учебно заведение. Шеф Калоян Колев завоюва злато със своето предястие " Сьомга в марината с крем от авокадо и шалот “, отборно с началник Васил Якимов за запалител " Маринована ципура с билки, лешник, зеленчуков винегрет и коралова паста “ и подготвяне на риба " Ципура на тиган с хрупкава коричка, картофено пюре, обвивка от грах и шампанско “. Шеф Васил Якимов завоюва три златни медала за десерта, приветстван от журито " Кисело мляко с роза, прахуляк от хибискус, смокини и пясък от бял шоколад “, за месо " Заешко с лавандула, моркови, пюре от грах, картофи и шалот " и отборно с началник Калоян Колев. Шеф Станислав Кубарев завоюва два златни медала в категорията за подготвяне на птици и паста – " Патешко магре, смокини, портокалов сос, кускус и шафран “ и " Паста с доматен сос и морски блага “.

Припомняме, че Шеф Васил завоюва първо място за експерти на националната кулинарна купа през 2018 година в Пловдив, а началник Калоян, дружно със свои студенти от Хондурас и Ирландия второ място за тим.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР