В периода 23 - 27 април 2018 г. Община Пловдив

...
В периода 23 - 27 април 2018 г. Община Пловдив
Коментари Харесай

Събират излезли от употреба гуми, акумулатори и батерии

В интервала 23 - 27 април 2018 година Община Пловдив провежда акция за разделно събиране на боклуци от излезли от приложимост гуми (ИУГ), и негодни за приложимост акумулатори и батерии (НУБА). Гражданите могат безплатно да предават тези боклуци на посочения адрес: гр. Пловдив, Район „ Северен ”, ул. „ Георги Бенев ” №4, площадка на „ Универсметал ” ООД от 09:00 до 17:00 ч.

Освен по време на акциите за събиране, гуми могат да бъдат излъчени на площадка на Оперативна програма „ Чистота “ за безплатно предаване на разделно събрани боклуци от семействата в Район „ Южен “, ул. „ Даме Груев “ № 64А, всеки ден от 8:30 до 17:00.

При горенето на гуми отрицателните резултати върху здравето са неочаквани и такива, които се демонстрират след години. Сравнено с изгарянето на въглища, при горене на гуми във въздуха се отделят 407% повече хром, 392% повече олово и 1448% повече арсен. Отделените тежки метали при изгарянето на гуми не изчезват, а се натрупват във всичко по пътя им и посредством дъждовната вода, проникват в почвата и реките.

За попречване и ограничение замърсяването на въздуха, водите и почвите, както и ограничение риска за човешкото здраве и околната среда е неразрешено изоставянето, нерегламентираното изхвърляне или друга форма на неконтролирано неутрализиране на ИУГ, и НУБА, както и изгарянето, като се изключи случаите, в които лицата, имат съответното позволение по член 35 от Закона за ръководство на отпадъците.

В случай на злонамерено запалване на ИУГ може да подавате сигнали на тел. 6111 – Пловдивски Общински инспекторат или в Районните полицейски ръководства.

Ако след предаването на старите гуми за следващо отнасяне, възникне нуждата от закупуване на нови гуми, бихме желали да насочим вниманието на притежателите на коли към въведеното през ноември 2012 година условие: всички нови автомобилни гуми в Европа  да се класифицират и етикетират със стандартизирана информация за горивната успеваемост, сцеплението с мокър път и създавания звук. Избирането на гуми, носещи етикета, показан по-долу способства за понижаване на отражението върху околната среда от колите.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР