В пазарджишкото село Ивайло е възможно кметът да бъде потърсен

...
В пазарджишкото село Ивайло е възможно кметът да бъде потърсен
Коментари Харесай

Спасител по призвание. Как бивш командос се превърна в единствения кмет-парамедик у нас

В пазарджишкото село Ивайло е допустимо кметът да бъде потърсен незабавно, с цел да премери кръвно или да превърже кървяща рана.

Цвятко Луджев е селски кмет с необикновена биография - някогашен командос от специфичните сили, частен боен наемник в Ирак и парамедик, работил в пловдивската незабавна помощ.

Самият той споделя, че не се радва, когато го търсят по здравословни аргументи, само че щом се постанова, постоянно е отсреща да помогне.

" Някой от селото, като се нуждае да премерим кръвното, върша една кардиограма. Идвам до персоналния доктор - демонстрирам, той назначава терапия ", изяснява Цвятко Луджев.

По думите му задачата на парамедика е да окаже първа помощ и да реши дали положението е незабавно, с цел да се намеси доктор:

" Диагноза няма по какъв начин да дам аз. Единственото, което мога да направя, е да проследя съществени витални индикатори ", добави кметът на село Ивайло.

" Всяка една кола за спешна помощ, която идва в селото последния месец, аз съм бил на място, решил съм дали индивидът има потребност да бъде превозен до болнично заведение ", безапелационен е Луджев.

След 13 години образование и поредност рискови военни задачи в чужбина, той осъзнава, че в действителност задачата му е друга - да оказва помощ. И да избавя човешки живот. Убеждава се в това още когато става стажант-парамедик:

" Заварихме едно 14-годишно момиченце без витални функционалности - посиняло. И с доктора успяхме по някакъв метод това момиче да го върнем от оня свят. И тогава си дадох сметка, че много работи съм работил, само че по-велико нещо от това да спасиш човешки живот - няма ", описа кметът-парамедик.

Цвятко Луджев е безапелационен, че кметуването, службата в армията и спасяването на човешки животи имат нещо общо - изисква се увереност и цялостна отдаденост.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР