В Пазарджишка област се въвежда 20-километрова санитарна зона около пет

...
В Пазарджишка област се въвежда 20-километрова санитарна зона около пет
Коментари Харесай

20 км санитарна зона около пет индустриални свинекомплекса в Пазарджишко

В Пазарджишка област се вкарва 20-километрова санитарна зона към пет индустриални свинекомплекса като защитна мярка против разпространяването на африканска чума. Това заяви шефът на Областната дирекция по сигурност на храните доктор Петко Митев на взаимна конференция с регионалния шеф на Пазарджик и представители на заинтригувани институции, съобщи Българска телеграфна агенция.

Днес те организираха разширено съвещание на регионалната епизоотична комисия, в която участваха също представители на общините и притежатели на ферми.

Д-р Митев посочи, че два от свинекомплексите са в регионалния град, по един има в Пещера, Пищигово и Априлци. Той уточни още, че досега на територията на региона са регистрирани едвам 1 500 домашни свине. По думите му това е нереалистично и " няма никаква изясненост " какъв е точният им брой.

Областният шеф Стефан Мирев уточни, че до 2 август притежателите на домашни прасета би трябвало непринудено да ги умъртвят, а в случай че има отвод, ще се подхващат насилствени ограничения. Кметовете на общини ще би трябвало да дефинират и места за загробване на животни при положение на пораждане на болест, сподели още Мирев.

На конференцията бе обявено още, че по данни на Регионалното ръководство по горите до 28 юли в Пазарджишка област за осъществени 174 инспекции в горски територии за заболяване измежду дивите свине, като не са установени случаи на болест.

Полицейски патрули дежурят на всички входно-изходни артерии в района за нерегламентиран транспорт на прасета.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР