В патриотичния спектър няма място за повече от една силна

...
В патриотичния спектър няма място за повече от една силна
Коментари Харесай

Доц. Стойчо Стойчев: Коалицията ГЕРБ-ОП е по-силна без Волен

В патриотичния набор няма място за повече от една мощна групировка, а все още са три, с упоритостите за пробив на още една - „ Възраждане ” на Костадин Костадинов. По принцип всред тези четири обединения съществена е не най-кресливата и най-често шестващата по малките екрани по патриотични тематики, а тази, която Движение за права и свободи припознае за главен конкурент. И сега, в който се измести този фокус и Движение за права и свободи към този момент не е в директна дискусия с Волен Сидеров и с Атака, беше ясно, че партията полека-лека си отива от политическата карта на България. Това, несъмнено, изнервя доста Волен Сидеров, тъй като той е вложил в тази партия освен тактиката за политическото си, само че и за житейско-битовото си оцеляване. Защото партийното водачество на

Атака подсигурява на Сидеров стандарт на живот, който той другояче не би могъл да си разреши.

Така че сега всичко, което той прави, в това число и през партийната телевизия, е да се опита да се закрепи назад. Изпуснал е обаче момента да го направи, проспал е момента, в който можеше да си укрепи позициите, и към този момент няма връщане обратно. Предполагам, че тези четирима депутати от Атака, които към момента не са изключени от парламентарната група, чисто стратегически ще предпочетат да останат в групата на Обединени патриоти.

Сметките са направени. И от ГЕРБ показват твърдо успокоение. Най-вероятно са договорили парламентарното болшинство освен с оставащите четирима депутати от Атака, само че и с хората на Веселин Марешки от Воля. Така че все още болшинството е закрепено, не е належащо да се разчита на гласовете на Движение за права и свободи, с цел да минават основни гласувания. Не считам, че има нещо притеснително във връзка с стабилността. Имаше миг, в който можеше да се реагира прочувствено - незабавно след европейските избори, когато хвърчаха нападки сред Волен Сидеров, Ангел Джамбазки, Краси Каракачанов и Валери Симеонов.

Но те изчакаха много време, преди да разгласят раздялата. През този интервал във

Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ са си създали сметките

по какъв начин ще не престават да крепят болшинството. Взетото на много по-късен стадий решение значи, че е извънредно добре премислено от страна на Каракачанов и Симеонов, а и в съгласие с ГЕРБ. Няма заложени бомби за предварителни избори.

А и самото гласоподаване около договорката със самолетите сподели новото разделяне в българския политически набор - станаха ясни партиите, които поддържат договорката и съперниците й. Това е гласоподаване не по механически въпроси, а безусловно политическо, което демонстрира кой за каква геостратегическа ориентировка на България е в българския парламент. Трите партии, които поддържаха договорката със самолетите -ГЕРБ, Вътрешна македонска революционна организация и Движение за права и свободи, поддържат и натовското участие и цялостната интеграция на България в пакта. Съответно другите партии, най-много Българска социалистическа партия, пазят по-скоро противоположната теза - да сме маргинален член на НАТО или да търсим различен тип реализация.

Сегашната обстановка устройва ГЕРБ,

това е по-стабилният вид. И от предния мандат е ясно, че когато Борисов вижда, че няма съответно болшинство в Народното събрание, непосредствено приключва мандата. Тогава проблемите не идваха от Патриотичния фронт, а от Реформаторския блок и непрекъснатите кавги в него. Това беше действителната причина да се отиде до предварителни парламентарни избори. Загубата на президентските избори беше просто мотив. В един миг Борисов видя, че повече не може обикновено да ръководи, тъй като няма съответно болшинство в Народното събрание. Ако това беше казусът в настоящия миг, щеше да има надалеч по-динамично развиване, а не изключителното успокоение, което следим сега.

Това е явен симптом, че ГЕРБ не усещат безусловно никакво терзание във връзка с парламентарното болшинство. Винаги в българския, както и във всеки различен парламент, има депутати, които поддържат ръководещото болшинство.

Дали Сидеров е бита карта - зависи до каква степен Движение за права и свободи го припознават като сътрудник конкурент и до каква степен руснаците ще продължат да го поддържат. В момента, в който той загуби тяхното доверие, нещата за него завършват. В момента, в който оставят Сидеров без финансиране и откакто към този момент не е неповторим с тази си ултрапроруска позиция, той доста мъчно ще успее да направи каквото и да било оттук насетне.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР