В Пътната карта на България за постигане на климатична неутралност

...
В Пътната карта на България за постигане на климатична неутралност
Коментари Харесай

Кабинетът „Денков“ остави въглищата в Пътната карта за климатична неутралност

В Пътната карта на България за реализиране на климатична индиферентност до 2050 година въглищните централи остават живи или най-малко до момента в който това не бъде предоговорено. Това излиза наяве от решение на Министерския съвет, който е актуализирал стратегическия документ в сходство с въглищното съглашение, реализирано сред министър-председателя, членове на Министерския съвет, народни представители и представители на синдикалните.

В предходния вид на Картата бяха заложени сюжети за последователно прекъсване на изгарянето на въглища за произвеждане на ток – до 2030 година и не по-късно от 2038 година

Сега отпадат междинните стойности на енергийните мощности за преправка на въглища, надлежно за 2026, 2030 и 2035 година

Те ще бъдат прецизирани в хода на предоговарянето на Националния проект за възобновяване и резистентност, както допуска и решението на Народното събрание от 12.01.2023 година “, се споделя в решението на Министерски съвет.

Припомняме, че съгласно взетото от Народното събрание решение през януари т.г. от Плана би трябвало да отпадне поетият ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания от произвеждане на електрическа енергия с 40% до края на 2025 година, взимайки за базова година 2019-та. По силата на това решение Министерски съвет следва да предприеме дейности, с които да подсигурява привеждането на уговорките за декарбонизация в сходство с общоевропейските цели, като се обезпечи работата на централите за въглища без ограничаване най-малко до 2038 година

Създаването на Пътната карта за климатична индиферентност беше съществена цел на основаната преди повече от година Комисия за енергиен преход (КЕП).

Дефакто документът беше подготвен и тази седмица даже трябваше да бъде гласуван в енергийна комисия, само че се отсрочи за другата седмица поради неясноти в текстовете.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР