В първото си слово на българска земя папа Франциск говори

...
В първото си слово на българска земя папа Франциск говори
Коментари Харесай

Словото на папата: Демографска зима се спусна като ледена завеса над Европа

В първото си слово на българска земя папа Франциск приказва за провокациите пред България и цяла Европа - демографската рецесия и миграцията, съчетани с мигрантския поток от бягащи от апетит и война хора. Подчерта, че България постоянно е била известна с толерантността си към другите етноси и религии. Призова българите да не затварят очите и сърцата си за тези, които тропат на портите им. " Дневник " разгласява цялото му слово, произнесено на площад " Атанас Буров ". Текстът е от формалния уебсайт на Ватикана.

Уважаеми господин Президент,
Уважаеми господин Министър ръководител,
Уважаеми членове на дипломатическия корпус,
Уважаеми представители на българската държавност,
Скъпи братя и сестри,

Радвам се, че се съм в България, място на среща сред разнообразни култури и цивилизации, мост сред Източна и Южна Европа, отворена врата към Близкия Изток; земя с надълбоко захванати антични християнски корени, подхранващи призванието в интерес на доближаването както на районно равнище, по този начин и с интернационалната общественост. Тук разликите се смятат за опция, за благосъстояние, при ценене на характерните особености, те не са причина за различия.

Поздравявам сърдечно държавните управляващи, като им изричам признателност за поканата, която ми насочиха да посетя България. Благодаря на господин Президента за общителните думи, с които се обърна към мен, посрещайки ме на този исторически площад, който носи името на българския общественик Атанас Буров, понесъл строгостта на един режим, неприемащ свободата на мисълта.

Отправям с уважителност моя привет към Негово Светейшество патриарх Неофит – с който ще се срещна по-късно, към митрополитите и епископите на Светия Синод и към всички вярващи на българската православна черква. Отправям сърдечен привет и към епископите, свещениците, монасите и монахините, и всички членове на католическата черква, които одобрявам във вярата и насърчавам в техния ежедневен житейски път и християнско удостоверение.

Отправям сърдечен привет към християните на другите църковни общности, към членовете на еврейската общественост и към правилните на исляма; и преутвърждавам дружно с вас " мощното разбиране, че същинските учения на религиите приканват да оставаме закотвени за полезностите на мира; да поддържаме полезностите на взаимното опознаване, на човешкото приятелство и на общото общуване " (Документ за човешкото приятелство, Абу Даби, 4 февруари 2019 ). Нека се възползваме от гостоприемството на българския народ, с цел да може всяка вяра, призвана да предизвиква естетика и единодушие, да спомага за развиването и израстването на такава просвета и среда, напълно пропити с почитание към човешката персона и нейното достолепие, установявайки витални връзки сред другите култури, действителности и обичаи, и отричайки всяко принуждение и насила. По подобен метод ще бъдат победени тези, които по всевъзможен начин се стремят да манипулират и да се възползват с избрани цели.

По стъпките на свети Йоан Павел ІІ и свети Йоан ХХІІІ

Моето днешно посещаване има намерение алегорично да се свърже с това, което направи Свети Йоан Павел II през май 2002 година и се организира в признателния спомен за наличието в София, в продължение на близо едно десетилетие, на тогавашния апостолически пратеник монс. Анджело Джузепе Ронкали. Той постоянно носеше в сърцето си усеща на признателност и надълбоко почитание към вашия народ, дотам, че постоянно твърдеше, където и да се намираше, че неговият дом постоянно ще бъде отворен за българския брат, без значение дали той е католик или православен. (Проповед от 25 декември 1934). Свети Йоан ХХIII работи неуморно за насърчаването на братското съдействие сред всички християни и с Втория Ватикански събор, призован по негова самодейност, на който той управлява единствено първата сесия, даде мощен подтик и повлия на развиването на икуменическите връзки.

Именно по следата на тези удобни събития, от 1968 година до момента – т.е. към този момент 50 години – публична българска делегация, формирана от най-високи цивилен и църковни управляващи, всяка година идва на посещаване във Ватикана, по случай празника на Светите Кирил и Методий. Те евангелизираха славянските нации и бяха в основата на развиването на техния език и просвета, и най-много на богати и трайни резултати на християнско удостоверение и святост.

Да бъдат благословени Светите Кирил и Методий, съпокровители на Европа, които със своите молебствия, със своята мисъл и със своя обединен апостолски труд, остават образец за нас и след повече от хилядолетие не престават да са вдъхновители на плодотворен разговор, на естетика, на братска среща сред църквите, страните и народите! Нека техният лъчезарен образец да има доста почитатели, даже и в наши дни, и да основава нови пътища на мир и единодушие!

Предизвикателствата пред България

Сега, в този исторически миг, 30 години след края на тоталитарния режим, който възпрепятстваше свободата и самодейностите, България би трябвало да се оправя с последствията на емиграцията, през последните десетилетия, на повече от два милиона нейни съграждани, напуснали страната в търсене на нови благоприятни условия за работа. В същото време България – както и редица други страни от остарелия континент – би трябвало да държи сметка за това, което може да се назова нова зима: демографската, паднала като ледена завеса над огромна част от Европа, последица от пониженото доверие в бъдещето. Следователно спадът на ражданията, който се прибавя към интензивния миграционен поток, докара до обезлюдяването и напускането на доста села и градове. Освен това България би трябвало да се оправя и с явлението на тези, които желаят да влезнат в страната, с цел да избягат от войни и спорове, или от беднотия, и се стремят да стигнат по всевъзможен метод до по-богатите райони на европейския континент, с цел да намерят нови благоприятни условия за съществувание или просто сигурен заслон.

Уважаеми господин Президент,

осведомен съм с напъните, с които управниците на страната към този момент години наред се стремят да основават условия, при които, най-много младежите, да не са принудени да емигрират. Бих желал да ви окуража да продължавате по този път, да полагате всевъзможни старания за основаване на удобни условия, с цел да могат младежите да влагат свежата си сила и да програмират персоналното си и фамилно бъдеще, намирайки в родината си изискванията, които ще им разрешат заслужен живот. А вас, осведомени с драмата на емиграцията, си разрешавам да съветвам, съгласно вашата традиция, да не затваряте очите, сърцата и ръцете пред тези, които чукат на вратата.

България: мост сред изтока и запада

Вашата страна постоянно се е отличавала като мост сред изтока и запада, способна да благоприятства за срещата сред другите култури, етноси, общества и религии, които от епохи спокойно съжителстват тук. Развитието на България, било то икономическо или гражданско, безусловно минава през признаването и оценяването на тази нейна характерна характерност. Нека тази земя, граничеща с огромната река Дунав и с крайбрежията на Черно море, станала плодотворна с помощта на смирения труд на редица генерации и отворена към културния и търговски продан, интегрирана към Европейския съюз и към солидните връзки с Русия и Турция, да може да предложи на своите рожби надеждно бъдеще.

Нека Господ благослови България, дано я запази мирна и гостоприемна, и я направи преуспяваща и щастлива!

Всичко, което би трябвало да знаете за: Папата в България (22)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР