В първото си изявление като току-що встъпил в длъжност премиер

...
В първото си изявление като току-що встъпил в длъжност премиер
Коментари Харесай

Новият премиер на Румъния обеща повече местни продукти в магазините им

В първото си изказване като преди малко встъпил в служба министър председател на Румъния водачът на социалдемократите Марчел Чолаку съобщи, че би трябвало да имат в магазините повече румънски храни. Той дефинира като " оптималната неотложност " използването на скица за намаление на комерсиалните надценки на избран брой съществени хранителни артикули по цялата верига, чак до рафта, и сподели, че желае да разиска тази скица с огромните вериги магазини, с производителите и с дистрибуторите, оповестява Българска телеграфна агенция.

" Важно е да имаме в магазините повече храни, създадени в Румъния ", акцентира още Чолаку.

Подкрепата към локалните производители не е нов претекст във визията на водача на СДП. През април 2020 година, при започване на пандемията от Ковид-19, като към момента краткотраен ръководител на най-голямата партия в Румъния той прикани румънците да купуват румънски артикули и " да се гордеят с тях във Facebook ". По думите му това е " единственият метод да запазим нашата стопанска система жива ". 

" Купувайте преди всичко артикули, създадени в Румъния. Много от нас купуват онлайн, търсете румънските магазини, търсете облекла, създадени в Румъния, и ги показвайте в изявленията си с горделивост. Пишете във Facebook! Слагайте фотоси в Инстаграм с румънски облекла, румънски обувки, върху румънски килими, с всеки артикул, създаден в Румъния. Би ми харесало да видя обществените мрежи, цялостни с румънци, които са си купили румънски артикули ", прикани Чолаку в миг, когато страната се намираше в изключително състояние поради пандемията.

Лансирането на румънската продукция обаче не е нещо ново. През 2016 година румънският парламент одобри закон, който задължава хипермаркетите да продават 51 % румънски артикули. Търговците, които не съблюдават това условие, са застрашени от санкция сред 100 000 и150 000 леи (39 450 - 59 174 лева). Един от основателите на закона Овидиу Донцу, сенатор от СДП, разяснява за организация Медиафакс след обнародването на нормативния акт от президента Клаус Йоханис, че това е " победа за производителите, които се бореха за премахването на пречките за достъпа до пазара на румънския артикул ".

Законът обаче не беше признат с подобен екстаз от едрия бизнес, като асоциациите на огромните търговски вериги предизвестиха, че нормативният акт " нарушава европейското законодателство, както и правилата на единния пазар ". Те се оплакаха от неразбираеми и двусмислени дефиниции в закона и акцентираха, че той не е в положение да реши проблемите, нито да окаже действителна поддръжка на румънските производители, само че за сметка на това може " съществено да засегне естественото действие на търговията с хранителни артикули ".

След като по-късно същата година хипермаркетите подават тъжба в Европейската комисия против новия закон, тогавашният министър на земеделието Аким Иримеску оповестява за " вероятни наказания ", в случай че не бъдат подхванати някакви ограничения във връзка с използването на закона. " Първото решение е да се откажем от каузи от 51 %, което може да направи единствено Народното събрание, защото законът към този момент е признат, а второто решение е да убедим представителите на Европейска комисия, да им покажем, че посредством този закон не дискриминираме производителите от Европейски Съюз ", изяснява министърът.

В последна сметка поради въпросния закон през февруари 2017 година Европейска комисия взема решение да задейства процедура за нарушение на европейското законодателство против Румъния и с цел да избегне глобите за дискриминация на останалите производители от Европейски Съюз страната се стопира на формулировката " артикули от късата верига за доставяне ", която обаче съгласно търговците е прекомерно неразбираема. Според уеб страницата ObservatorNews резултатът от това е, че законът " 51 % румънски артикули " ще изпълни рафтовете с хранителни артикули, създадени в прилежащи страни, в това число Унгария и България.

Казусът в последна сметка беше завършен през март 2020 година, когато президентът Клаус Йоханис обнародва закон, който отстранява задължението на огромните търговски вериги 51 % от питателните артикули по рафтовете им да идват от къса верига на доставка, надлежно от локални производители. Отпадна и условието търговците да отделят особено пространство в магазините за излагане и продажба на румънски артикули. 

Въпреки неналичието на специфичен закон за поощряване на достъпа на локални артикули до огромните търговски вериги ползата към тях очевидно нараства, демонстрират данни от началото на 2022 година Румънците купуват повече румънски артикули, в сравнение с в предходните години, оповестява телевизия Диджи 24. Румънските артикули на рафтовете на магазините са с 30 % по-търсени спрямо предходните години, сочи пазарно изследване, което демонстрира още, че измежду най-продаваните румънски артикули са слънчогледовото олио и семки, яйцата, сирената и млечните артикули, брашното и туршиите. По-специално анкетата регистрира повишаване на интереса към локалните артикули измежду младежите и хората на междинна възраст.

Що се отнася до самодейностите в тази тенденция на новия румънски министър председател, през април тази година, след появилите се полемики за вероятното нахлуване на пазара в Европейски Съюз на хранителни артикули, създадени от инсекти, Марчел Чолаку заяви, че е внесъл в Народното събрание проектозакон, с който се не разрешава потреблението на брашно от инсекти в производството на артикули, включени в Националния указател на обичайните артикули. " Защитаваме обичайните румънски артикули! ", акцентира в обявата си тогава водачът на социалдемократите. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР