В първото по рода си проучване са изследвани 1556 влюбени,

...
В първото по рода си проучване са изследвани 1556 влюбени,
Коментари Харесай

Как любовта прави хората „слепи“? Ново проучване разгадава загадката

В първото по рода си изследване са изследвани 1556 влюбени, с цел да се разбере по-добре по какъв начин сантименталната обич въздейства на мозъчната активност...

Емил Василев преди 6 минути 16 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 14:02 | 10.01.2024

Съвсем нов вид имунотерапия реализира 100% ремисия на рака при пациентите

IT НовиниДаниел Десподов - 13:44 | 10.01.2024

Нещо ново: перална машина на LG употребява 3,66 GB трафик дневно, като 97% са качване на данни

IT НовиниДаниел Десподов - 16:42 | 09.01.2024

Китайските военни учени основават новаторски плазмен щит за отбрана от лъчение, ракети и дронове

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Отдавна е известно, че любовта – тази опияняваща и постоянно непредсказуема страст подтиква хората към видимо ирационални действия. От непрекъснатите мисли за обичания човек до възприятието, че го трансформираме в център на нашата галактика – любовта има силата да разбърка човешкия мозък.

Първо по рода си изследване е обхванало 1556 влюбени възрастни, с цел да се разбере по-добре по какъв начин любовта въздейства на мозъчната активност. Проучването се концентрира върху разбирането на комплицираните връзки сред системата за поведенческа активация (BAS) и прекарването на любовта.

Това обстойно изследване е извършено от откриватели от Австралийския народен университет (ANU), Университета в Канбера и Университета на Южна Австралия.

„ Всъщност знаем доста малко за еволюцията на любовта. В резултат на това всяко изобретение, което ни дава информация за еволюцията на любовта е значима част от пъзела, който преди малко започнахме да сглобяваме. “

казва Адам Боде – водещ откривател в това изследване от ANU

Смята се, че любовта се е появила за първи път преди към пет милиона години, откакто сме се отделили от нашите предшественици – човекоподобните маймуни. Знаем, че античните гърци са философствали доста за нея, признавайки я както за необикновено, по този начин и за травматично прекарване. Най-старото стихотворение, което в миналото е било открито, в действителност е любовно стихотворение от към 2000 години преди Новата епоха.

Как любовта въздейства на мозъка

В изследването бяха прегледани разнообразни аспекти на любовните прекарвания на участниците, като въпросите бяха фокусирани върху прочувствените реакции към сътрудниците им, поведенческите модели към тях и степента на внимание, отделяно на обичаните им хора.

Резултатите сочат, че когато хората се влюбват, мозъкът им реагира по друг метод, трансформирайки любовния интерес в център на тяхното битие. Екипът изследва Системата за поведенческа активация (BAS) – биопсихологичен механизъм, който се задейства в отговор на позитивни страсти като неспокойствие и благополучие.

Докато окситоцинът, постоянно именуван „ хормон на любовта “ нормално се свързва с любовта, изследването разкрива, че интензивността на BAS играе решаваща роля за бързото ориентиране на вниманието и приоритизирането на тласъците, свързани с различен човек.

Определени фактори, а точно наличието на обичан човек задействат BAS, което води до промени в мозъка. Този развой се задвижва от активността на окситоцина и допамина (хормона на щастието), което води до приоритизиране на този съответен тласък над всички останали.

Въпреки сложността на тази система, забележимите резултати включват дейности като отдаване на приоритет на обичания човек и цялостно потапяне в чувството за нова обич.

Знаем каква роля играе окситоцинът в любовта, тъй като при другарство с обичания човек се получават талази от него, които циркулират в нервната ни система и кръвта. Начинът, по който обичаните хора получават особена значимост, обаче, се дължи на комбинацията на окситоцин с допамин, които мозъкът ни освобождава по време на обич. По създание любовта задейства пътищата в мозъка, свързани с позитивните усеща.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР