В първия ден на новата 2021 г. изтича валидността на близо

...
В първия ден на новата 2021 г. изтича
валидността на близо
Коментари Харесай

Близо 10 хил. годишни е-винетки изтичат в първия ден на 2021 г

В първия ден на новата 2021 година изтича валидността на близо 10 хиляди годишни електронни винетки за леки коли, а през януари и февруари на над 800 хил. Всеки лидер може да ревизира докога е валидна винетката на управлявания от него автомобил на уеб страницата www.bgtoll.bg чрез бутона „ Проверка на винетка “.

За шеста поредна година през 2021 година цените на е-винетките за леки автомобили остават непроменени. Годишната е 97 лева, тримесечната – 54 лева, месечната – 30 лева,а седмичната - 15 лева Без смяна е и цената на уикенд винетката – 10 лева Тя беше въведена на 1 януари 2019 година при старта на електронната система за таксуване при използването на републиканската пътна мрежа. Тогава беше сбъднат и преходът от книжен стикер към електронна винетка.

Валидността на е-винетките може да се провери на уеб страницата www.bgtoll.bg, през мобилното приложение BGTOLL или партньорската мрежа на АПИ. Чрез въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата на регистрация всеки може да получи информация за крайния период на винетката, без значение от кое място е купена – от търговски обекти на АПИ или в търговската мрежа на сътрудниците й. При проверка на валидността й посредством терминал за самообслужване, потребителите напълно гратис могат да получат разписка с датата и часа на нейното изтичане. Статусът може да е „ деен “, „ с изминал период “ или „ необработен “ в случаите, когато е-винетката е купена с отложен старт до 30 дни от началната дата на годност.

Е-винетка може да бъде купена чрез каналите за продажба на Агенция „ Пътна инфраструктура “ – на уеб страницата www.bgtoll.bg, чрез мобилното приложение BGTOLL, от терминалите за самотаксуване, както и на каса на основните гранични контролно-пропускателни пунктове – ГКПП „ Калотина “, Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, ГКПП „ Кулата “, Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Силистра “, ГКПП „ Илинден “, Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Гюешево “ на Дунав мост – Русе и Дунав мост – Видин, или в 27-те регионални пътни ръководства в страната.

Друга опция е посредством партньорската мрежа на АПИ посредством сайтовете www.vinetki.bg,www.tollpass.bg, www.digitoll.bg, www.epay.bg, www.telenor.bg, www.A1.bg, както и на каса в мрежата на мобилните оператори А1, Теленор, Български пощи, Easy Pay и в бензиностанциите „ Лукойл “, „ Петрол “ и ОМВ, а също и посредством терминалите “Cashterminal ” в мрежата на “Интеркапитал груп ”.

Системата за пазаруване на електронни винетки разрешава благодарение на един банков превод компаниите да купуват до 100 електронни винетки с друг период на действие. Целта е оптимално улеснение на компаниите с огромен автопарк.

Електронната система разрешава покупка само на една е-винетка за един автомобил за избран интервал от време. При опит за купуване на е-винетка за период, който повтаря отчасти или изцяло подобен, за който към този момент има платена такса, на екрана на устройството (компютър, мобилен апарат или терминал за самотаксуване) се изписва надпис, който предизвестява за това.

Необходимо е потребителите внимателно да преглеждат и ревизират въведената от тях или от съответния служител информация преди да потвърдят финалното плащане за електронната винетка. Отговорността за попълване на коректна информация за номер на пътното превозно средство, категорията му и интервала на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се смята, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил. Kорекции заради грешно въведени данни в системата не се допускат.

Вписването на регистрационния номер може да бъде както на кирилица, по този начин и на латиница, само че би трябвало да подхожда на символите в самия регистрационен номер. Въвеждат се единствено букви и числа. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. В случай, че регистрационният номер съдържа тире, точка или период, те не се вкарват.

При открито нарушаване – липсваща е-винетка, профилираните мобилни екипи на Научно-техническо управление оферират на лидера да заплати обезщетителна такса, с цел да може да продължи умерено пътуването си до 23:59 часа на същия ден. Компенсаторната такса за леките коли е 70 лв. за автомобил с обща механически допустима максимална маса до или равна на 3,5 тона. Тя може да бъде платена единствено посредством POS терминали на място при мобилните екипи.

Ако лидерът откаже да заплати на място компенсаторна такса и оспори нарушението, му се сформира акт за установяване на административно нарушение. За да продължи пътя си в този случай, би трябвало да заплати цената на най-евтината винетка за автомобил, която е уикенд винетката. Плащането още веднъж е само с дебитна или кредитна карта, а компенсаторната такса би трябвало да се плати в рамките на 14 дни.

В случай, че в 14-дневния период не постъпи плащане, влиза в действие наказателно постановление, вследствие на което водачът на пътното транспортно средство дължи санкция от 300 лв.. Ако нарушителят плати обезщетителната такса при установяване на нарушаването или в срок от 14 дни от сформиране на акта за установяване на административно нарушение, то той се освобождава от административно-наказателна отговорност и не му се постанова санкция.

*Източник: www.api.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР