В първите три месеца на 2022 г. изтича валидността на

...
В първите три месеца на 2022 г. изтича валидността на
Коментари Харесай

До март изтичат над 154 000 безплатни винетки за хора с увреждания

В първите три месеца на 2022 година изтича валидността на 154 303 електронни винетки, отпуснати посредством Агенцията за обществено подкрепяне на хора с понижена продуктивност, оповестяват от АПИ за Moreto.net.

Общо 229 361 са е-винетките, предоставени през 2021 година на хора с увреждания. Те са за над 22,2 млн. лева и са за сметка на бюджета на Агенция „ Пътна инфраструктура “.

Най-много безвъзмездни винетки изтичат през януари – 97 426 бр. През февруари - 37 701 бр., а през март 19 176 бр. Проверка за периода на годност на е-винетките може да бъде направена на уеб страницата на АПИ и на.

Директният линк за инспекция е.

Право на безвъзмездна едногодишна е-винетка имат хора с 50 на 100 и с над 50 на 100 понижена продуктивност, както и фамилии, които отглеждат деца с трайни увреждания. Правото е за един автомобил с мощ на мотора до 160 к.с. Препоръчително е заявките за подновяването на безплатните винетки да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им .

Те се подават в дирекция „ Социално подкрепяне “ по сегашен адрес – персонално, с писмо или по електронен път с електронен автограф. Социалните служби обработват документите в 7-дневен период. Агенцията за обществено подкрепяне изпраща ежедневно обработените поръчки на Агенция „ Пътна инфраструктура “, която издава е-винетката в границите на идващия работен ден.

При прекачване на собствеността, безплатната е-винетка не следва автомобила. В тези случаи правоимащият би трябвало в период до три работни дни да уведоми АПИ, с цел да може да получи нова безвъзмездна винетка от АСП.

Под прекачване на благосъстоятелност се има поради покупко-продажба на пътно транспортно средство или бракуване на автомобил и прекачване на лицензирана компания за разкомплектоване с контракт. Когато автомобилът е бракуван и е оставен за предпазване в частен парцел, л ицето няма право да му бъде издадена нова безвъзмездна електронна винетка до приключването на първичната годност.

При усложнения и потребност от консултация искащите да им бъде издадена безвъзмездна е-винетка посредством Агенцията за обществено подкрепяне могат да се свържат с центъра за обслужване на клиенти на Националното тол ръководство на тел.: 0700 10 876 или в писмен тип на e-mail: [email protected].
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР