В първите години на прехода апартаментите на по-ниски етажи в

...
В първите години на прехода апартаментите на по-ниски етажи в
Коментари Харесай

Съйков: Офисите в жилища са по-изгодни от тези в бизнес сградите

В първите години на прехода жилищата на по-ниски етажи в централната градска част бяха съвсем единствената опция да се обезпечат работни места на прохождащия частен бизнес. Оттогава до момента бяха издигнати стотици хиляди квадратни метри съвременни офисни площи. Въпреки това хиляди жилища не престават да се употребяват за офиси. „ Те оферират финансово по-изгодни условия от новите бизнес здания. Намират се на основни места в най-оживените квартали, където няма свободни петна за изграждане на нови офис центрове”, разяснява за най-големия уебсайт за недвижими парцели imot.bg Валентин Съйков, шеф на организация „ Имоти” ООД.

Двата региона в София, в които обичайно се концентрират ползите за наемане на офис са центъра и Лозенец. Централната градска част е желано място на дребните и междинните компании, чиято активност е обвързвана с постоянно навестяване на разнообразни държавни и общински служби. „ Тя притегля огромна част от нотариалните и адвокатските адвокатски фирми, които търсят лесни за намиране и за постигане от всяка точка на София адреси. Същото важи и за организациите за недвижими парцели, чиито брокери желаят да имат бърз превоз до всички краища на града”, разяснява Съйков.

Що се отнася до „ Лозенец”, то той до неотдавна се смяташе за непосредствен до центъра, влиятелен квартал с неуместен превоз. С стартирането на метрото ситуацията се промени и офисите, които са покрай метростанциите, се радват на по-сериозен интерес.

Какви са наемните равнища?

Интересни са съотношенията в другите категории. В диапазона от 70 до 150 кв.м в центъра на София има 340 разгласи със междинна цена 7,24 EUR/кв.м. Предлагането се господства от пространства в жилищни здания. При инцидентно направена извадка в уеб страницата imot.bg, от 20 оферти единствено 2 са в административни здания и 18 - в жилищни здания. „ От предложенията в жилищни здания единствено 3 са със статут на офиси и то тъй като са в нови здания и са проектирани по този метод. Офиси като този в остаряла постройка със заменен статут се броят на пръсти”, разяснява Съйков.

В диапазона от 151 до 300 кв.м предложенията са 230, като междинният наем скача на 10.05 EUR/кв.м. Рязкото увеличение на наемните цени се изяснява с обстоятелството, че преобладаващият дял от предложенията са в бизнес здания. При извадка от 20 оферти 14 са в административни здания, а 6 са в жилищни здания. От последните 3 са със статут на офиси и остават единствено 3 със статут на жилища.

Не са малко и предложенията в диапазона 301 – 1000 кв.м – 172 на брой. При тях междинната наемна цена слиза до 8.29 EUR/кв.м. Те са най-засегнати от конкуренцията на новите бизнес центрове, които се построиха и не престават да се построяват в разнообразни региони на столицата и най-много по „ Цариградско шосе “, към „ Бизнес парк София “ и в „ Хладилника “ към „ Парадайс мол “.

В пъти по-малко е предлагането в различен желан софийски квартал - „ Лозенец “. В диапазона от 70 до 150 кв.м обявите са 58 със междинна цена 7.2 EUR/кв.м. Между 151 до 300 кв.м са 57 разгласи със междинна стойност 8.1 EUR/кв.м. И тук, както в Центъра, при по-малките площи доминират жилищата на ниски етажи, предлагани за офиси. С увеличението на площта везните се накланят в интерес на същинските офиси. Такива са съвсем всички оферти в сегмента от 301 кв.м до 1000 кв.м, които са общо 40 при междинна цена 9.2 EUR/кв.м.

„ Най-голямото преимущество на пространствата със статут „ офис “ по отношение на тези със статут „ жилище “ е стабилността и дългосрочността, която оферират на наемателите. Те не са подвластни на настроенията на съседите в жилищната кооперация, които във всеки миг могат да пуснат тъжба и да попречват използването на парцела като офис”, разяснява Съйков. Той прибавя, че не се знае също по кое време общинската администрация ще реши да стартират да се съблюдават наредбите на Закон за устройство на територията, съгласно които „ в съществуваща жилищна постройка с режим на етажна благосъстоятелност се позволява преустрояване и смяна на предназначението на жилищно помещение или на независимо жилище в кабинет за здравни потребности, за офис или за ателие за самостоятелна креативна активност, свързани с достъп на външни лица в постройката, в случай че обектите се намират на първия или на полуподземния етаж, преустройството им е съобразено със санитарно-хигиенните, противопожарните и другите механически условия и въз основа на категорично документално нотариално заверено единодушие на всички притежатели на жилища - непосредствени съседи на обектите ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР