В първата си реч след потвърждаването на плана на Тръмп,

...
В първата си реч след потвърждаването на плана на Тръмп,
Коментари Харесай

Нетаняху не коментира решението на Тръмп за Ерусалим

В първата си тирада след потвърждаването на проекта на Тръмп, израелският министър председател се концентрира върху сигурността и икономическите връзки на Израел, само че не засегна тематиката за противоречивото решение на американския държавен глава, което провокира остра интернационална реакция, съобщи "Фокус ".

В следобедните часове на сряда, 6 декември, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп ще изнесе дълго чакана основна тирада, с която – съгласно редица анализатори, ще сложи точка на близо 70-годишната политическа линия на Вашингтон за израелско-палестинския спор.

Очаква се в рамките й американският президент „ да признае действителността “, че Ерусалим от дълго време е столица на Израел, и да разгласи решение за преместването на дипломатическата задача на Съединени американски щати от Тел Авив в града, който десетилетия наред остава ябълката на раздора сред израелци и палестинци.

Нещо повече – сходни стъпки може да бъдат изтълкувани като явен сигнал за отхвърли на Вашингтон от двудържавното решение на спора в района.

Международната общественост предизвести за рискови последствия

В серия от телефонни диалози с арабските водачи, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп очерта желанието си да реалокира американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, което бе посрещнато с отрицание в района и оттатък него.

Тръмп беседва с палестинския президент Махмуд Аббас, египетския държавен глава Абдел Фатах Сиси, краля на Саудитска Арабия Салман ибн Абдулазиз ал Сауд и краля на Йордания Абдула II.

Всички те разкритикуваха проекта, като предизвестиха, че той ще подкопае стабилността в района и ще заличи очакванията за реализиране на мир в обозримото бъдеще.

Освен това Тръмп беседва и с израелския министър председател Бенямин Нетаняху, който от дълго време лобира за преместването на американското посолство в Ерусалим.

В утринните часове на сряда, 6 декември, Лондон сигнализира за заплахите, които може да бъдат отприщени, ако Съединени американски щати фактически предприеме стъпки за пренасяне на задачата си в Ерусалим.

„ Приемаме със угриженост отчетите, които чухме, тъй като считаме, че Ерусалим явно би трябвало да бъде част от окончателното съглашение сред израелците и палестинците, контрактувано споразумяване ", съобщи министърът на външните работи на Обединеното кралство Борис Джонсън при идването си за срещата на НАТО в Брюксел.

Една от основните сили на интернационалната политическа сцена – Китай, насочи предизвестия, че проектите на американския държавен глава Донадл Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел ще подхрани напрежението в района.

„ Загрижени сме от вероятната ескалация на напрежението “, съобщи представителят на външното министерство в Пекин в границите на постоянен брифинг.

„ Всички заинтригувани страни би трябвало да имат поради районния мир и успокоение, да бъдат внимателни в думи и каузи, с цел да не разрушат основите за разрешаване на казуса с Палестина, и с цел да бъдат избегнати нови борби в района ", акцентира представителят на Пекин.

Правителството на Сирия, което от дълго време се намира в обтегнати връзки с Израел, осъди „ рисковите “ проекти на американския президент Доналд Тръмп за признание на Ерусалим като столица на страната.

„ Това е рискова самодейност на американската администрация, която илюстрира презрението й към интернационалното право “, съобщи представител на външнополитическото ведомство в Дамаск пред държавната организация SANA.

От Вашингтон идват неразбираеми и внимателни сигнали

Междувременно от Вашингтон дадоха индикация, че проектите на президента Доналд Тръмп не значат безусловно отвод от двудържавното решение на израелско-палестинския спор.

„ Американската политика ще бъде почтена по отношение на обстоятелството - факт от седем десетилетия, че Ерусалим е столица на Израел и в основата си американската политика ще бъде приведена сходство с този факт ", обясниха публични лица на Вашингтон.

Същевременно те допълниха, че осъществяването на проекта за пренасяне на посолството на Съединени американски щати в Ерусалим ще отнеме най-малко четири години. Подобна стъпка е в сходство с постановлението на Конгреса от 1995 година, известно като Закон за признаването и посолството в Ерусалим, което планува преместването на посолството на Съединени американски щати от Тел Авив в Ерусалим.

Всички предишни президенти са отсрочили осъществяването му. По механически аргументи, включващи финансиране, Тръмп ще би трябвало да предприеме същата стъпка досега, в който в Ерусалим ще отворят вратите на ново посолство, изясняват представителите на американската администрация.

Новата политика на Съединени американски щати по въпроса за Ерусалим няма да промени „ статуквото във връзка с Светите места " в града, разясниха още формалните лица.

Същевременно в Съединени американски щати е налице убеденост, че „ Тръмп е подготвен да поддържа двудържавното решение ", и в границите на речта му в сряда „ евентуално ще чуете удостоверение на това “.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР