В първата седмица на септември жегите ще бъдат заменени от

...
В първата седмица на септември жегите ще бъдат заменени от
Коментари Харесай

Месечна прогноза за септември: Идват студ, дъжд и сняг, но и жега

В първата седмица на септември жегите ще бъдат сменени от серия от атмосфери разстройства, което ще лаблизира атмосферата над нашата страна. Температурите едва ще се намалят. Смяна на циркулацията се чака към 5-5 септември, написа Метео Балканс.

Тогава ще има нов транспорт на по-топла и гореща въздушна маса и температурите за малко ще се покачат и ще са с летни стойности - 30-35°C. След късото стопляне от единствено 3-4 дни, световните модели предвиждат нови студени нахлувания към 8-11 септември. 

На базата на актуалните данни, температурите ще са под нормата, а месечната сума на преваляванията ще са към и над нормата. Най-високата температура през месеца ще доближи до 34-35 градуса, а най-ниската ще бъде към 5-6 градуса.

В западната половина на страната месечната сума на преваляванията ще се задържи към и над климатичната норма, която за равнините е сред 35 и 60л./кв.м., а за планинските региони – сред 50 и 80 л./кв.м. В Източна България ще е сред 40-50л/кв.м. Добрите вести тук са, че превалявания ще има, което ще смекчи засушаването. 

Астрономическата есен през 2024 година настава на 22 септември в 15:43 часа и свършва на 21 декември в 11:20 часа. 

През първото десетдневие се чака температурите да са с 3-5 градуса над климатичната норма, само че с наклонност да бъде към нормата до края на  първото десетдневие. Максималните температури в страната ще са сред 28-35°С, а минималните ще са сред 13-17, като по-ниски ще са във високите равнинни полета в Западна България – до 10-12°С. По-високи ще са температурите по Черноморието - до 18-19 °С, а оптималните - от над 25-28°С. Към  края на първото десетдневие през страната ще премине и леден фронт и температурите ще се намалят с 5-8 градуса и ще са под 30 °С.

Месецът ще стартира с валежи  - основно в западните и централни елементи от страната. На места те ще са съпроводени от гръмотевици, като не са изключени и градушки. Дъждове и гръмотевици чакаме основно над планинските региони, само че към края на десетдневката те ще отслабват по активност, само че явленията ще обзет и Източна България. Температурите ще се намалят и на доста места ще са под 30°С.

Именно към 8-10 септември се чака и нов транспорт на по-хладна въздушна маса. 

В първите дни от второто десетдневие времето ще е най-вече слънчево, а следобедите – с раздрана висока облачност. Температурите ще стартират да се покачват и на доста места ще са сред 25 - 27°С. Към 14-и -15-и от югозапад ще проникне малко топъл въздух, дневните температури ще се покачат и ще са сред  25 -29 °С.

След краткотрайното стопляне, до края на второто десетдневие градусите ще се намалят и ще са под 25°С. Времето ще се дефинира от серия от преминаващи атмосферни разстройства, като вероятността и от циклони ще се покачва. 

Според данните на климатичните модели, вероятността от формиране на средиземноморски циклони е доста по-голяма през третото десетдневие. В първите дни от интервала ще бъде облачно и дъждовно.

Причината за неприятното време е предстоящ циклон, ситуиран над Западните и Южни Балкани. Очакваме и трайно намаляване на температурите към края на интервала. Възможни са и първите превалявания от сняг над 1800-2000 метра. Повечето модели загатват за честа промяна на динамичността и чести циклони.

Към края на третото десетдневие на септември въздушната маса ще се стаблизира и температурите ще се покачат. Очакват се нетипични за края на месеца оптимални температури, и даже тук-там ще надминат 25-29°С.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР