В първата онлайн церемония в историята си конкурсът Effie България

...
В първата онлайн церемония в историята си конкурсът Effie България
Коментари Харесай

Победителите в конкурса Effie България 2020 за своите и чужди успешни кампании |

В първата онлайн гала в историята си състезанието Effie България отличи най-ефективните информационни акции за сложната 2020 година. Зад тях без подозрение стои доста труд, само че за провокациите при основаването им могат да приказват само хората, справили се с тях.

Представяме ви информация „ от кухнята “ на четири от организациите, които заблестяха на тазгодишните награди.

Желез Атанасов, Директор стратегическо обмисляне, Noble Graphics


Какви бяха провокациите при работата по акциите, за които спечелихте призове?

Предизвикателствата при основаването на една акция са доста. На пръв взор наподобява, че не е кой знае какво да се направи една 30-секундна тв реклама, един билборд, или няколко поста онлайн. Но истината е, че зад всяка една реклама стоят десетки хора и стотици часове мислене, анализиране, писане, представяне, увещание и основаване. През тези трудности са минали множеството от наградените ни акции на Effie България 2020. Тези акции са основани преди март 2020 и „ за благополучие “ за тях важат единствено нормалните провокации в рекламата.

Но някои от наградените ни планове (подобно на плановете на сътрудниците от други агенции) бяха основани в разгара на най-голямото вътрешно разтърсване, което рекламодатели и организации са преживявали. Не мога да кажа по какъв начин са протекли нещата в другите организации, само че в Noble Graphics успяхме за 2 дни да релокираме механически всички наши чиновници. Близо 35 души внезапно трябваше да трансформират радикално метода си на работа при все, че всеки от тях е с друг профил, който изисква друг метод – дизайнерите имат потребност от достъп до избран сървър и от специфична техника с цел да работят, сметките от специфичен достъп до характерни софтуери, предпечатарите имат потребност от достъп до огромни файлове елементарно и бързо, а връзката сред всички тези хора към този момент не може да се случва към диспенсъра за вода, а би трябвало да се случва напълно онлайн.

И това е единствено когато погледнем в нашата си градинка. Защото истината е, че в рекламните организации не се слагаме задоволително постоянно в обувките на клиента. Не единствено за организациите март и април 2020 бяха голямо предизвикателство. За клиентите ни не е било нито по-различно, нито по-лесно. И техните процеси и навици за работа, открити с години, е трябвало да се трансформират за броени часове. И техният метод на връзка се е преобърнал с главата надолу. И те са имали проблеми с достъп до файловете си.

В тези нови условия, с твърдоглав труд и неотстъпчивост, екипите на Noble Graphics дружно с клиентите, съумяха да стартират в действителност огромни и амбициозни акции. Една подобен план е лансирането на марката лични български артикули на Кауфланд „ Брей! “. Този план стартира още в края на 2018 и продължи през цялата 2019. През тези месеци работата се състоеше в построяването на чисто новия бранд – основаване на името, на графичната еднаквост, на системата за опаковките. Това са извънредно значими детайли от построяването на един бранд и този интервал от няколко месеца не е въобще необикновен. Но в необикновените условия на 2020 трябваше да се случи една също доста значима част от лансирането на „ Брей! “ – основаването на над 80 разнообразни опаковки и реализирането на информационната акция, която да даде старт на най-новата марка на най-голямата верига у нас - Кауфланд.

Кои други акции от състезанието Effie България 2020 ви направиха усещане?

Най-често ми вършат усещане акциите, които са огромни и амбициозни. За това множеството от нас работят тази работа – с цел да видят стойностен резултат от многото безсънни нощи, изписани мейли, презентирани презентации и спечелени/изгубени разногласия. Ето за какво аз в действителност оценявам акциите на Effie, които потвърждават успеваемост за огромни марки. Работата за тях е доста по-трудна и доста по-отговорна. Една от наградените акции, които одобрявам е на сътрудниците от The Smarts за Ikea. Силен бранд с огромна известност, реагира в тежък миг със мощна концепция, която сработва – това са съставки, които ни карат да обичаме това, което вършим. В тези акции се демонстрират същинските ни умения. Аз съм горделив, че на процедура всички 8 наградени акции на Noble Graphics са за такива клиенти – за най-голямата банка в страната, за най-голямата комерсиална верига у нас, за най-продавания бирен бранд в България, за най-голямата марка безалкохолни питиета, за най-голямата и известна платформа за доброволчество и за един от водещите интернационалните застрахователи на пазара. Все огромни подиуми, на които можем да разгърнем капацитета на творчеството ни.

Смятате ли, че 2020 се отрази значително на промишлеността и какви ще бъдат трендовете за 2021?

Рекламният бизнес е минал през доста рецесии откогато се е зародил в края на 19 в. - войни, обществени придвижвания, промяна на политически режими, финансови колапси. Българския рекламен бизнес също си има своите немалки разтърсвания, макар нежната си възраст - 89-а, 97-а, 09-та. За благополучие, до момента рекламата постоянно е успявала да излезе жива, може би малко попроменена, само че въпреки всичко жива. Надявам се и в този момент да се случи същото.

Няма по какъв начин в изявление на тематика реклама да не участва супер непроверената статистика, че човек вижда 1000, 3000, 5000 рекламни послания дневно. Независимо какъв брой са правилни тези числа, едно е изцяло несъмнено - има доста реклами на всички места към нас. През 2021 ще бъде добре, колкото се може повече от тези реклами към нас, да се опитат да извадят хората от действителността и да ги накарат да не помнят всекидневието си за малко. В момента живеем в хиперреализъм, в който всяка вест, всеки филм, всяко видео в youtube, всяко предаване, всеки човек с маска, който виждаме, ни връща в действителността. Ще е добре, в случай че рекламите не помнят малко за протичащото се към нас и ни пренесат още веднъж в своя фиктивен и леко безразсъден свят, в който всичко е съвършено, фамилиите са щастливи, всички са красиви, а всичко е изпрано до “безупречно бяло ”. Преди няколко години, това фантастично свойство на рекламата се ненавиждаше от потребителите (и с основание), само че считам, че през днешния ден ще бъде признато с отворени ръце.

Ангел Лесов, шеф, The Locals



Какви бяха провокациите при работата по акцията, за които спечелихте наградата?

През 2020 провокациите бяха доста, само че те бяха и мотива да погледнем напред и забележим в тях точно опциите.

Когато настъпи злощастният петък 13 март 2020 година и всичко спря, множеството организации и клиенти безусловно стопираха.

Освен организациите и клиентите, спря и целият ХоРеКа канал (барове, заведения, хотели и т.н.). За една от обичаните ни марки и клиенти - Jägermeister, това беше в действителност голям проблем. Jägermeister е знаменит немски ликьор, основан през 1934 година Прави се от 56 билки, плодове и подправки. Страхотен диджестив, който би трябвало да се сервира леденостуден – съвършената му температура за консумация е -18°C градуса. Ако ли не, оставя усещане на добре познатото ни нарицателно „ сироп за кашлица “.

Около 70% от целия размер на Jägermeister в България се употребява точно там – в питейни заведения, заведения и нощни заведения – късно вечер и на доста малко места добре охладен на -18°C градуса.

Огромна част от потреблението на Jägermeister се реализира и през лятото от чужденци, които идват в България, а през 2020 те не пристигнаха.

Другото място, на което главно се разливаха ледено студени шотове, бяха фестивалите… Да, бяха! През 2020 стопираха и те.

За нас провокации бяха много, бяха сложни и ние трябваше да решим комплицирания проблем, а точно:

1. Как да възстановим големия спад в размерите от над 70%?

2. Как да убедим хората, в обстановка на неустановеност, да купуват безценен алкохол, за който даже не се сещат, че може да се употребява отвън нормалните места – заведения, празненства и фестивали?

3. Да научим консуматора по какъв начин се пие Jägermeister „ по верния метод “ на -18°C градуса?

4. Как да го създадем с наличния мърчъндайз, планувано закупен за отпадналите фестивали и затворените заведения?

5. Как да накараме бранд групата и екипът зад Jägermeister да ни повярва, да бъде самоуверен и да не направи, както съвсем всички - да спре?

Така се роди и концепцията ни за акция, която имаше главно три стратегически цели и провокации:

1: Да компенсираме оптимално изгубените размери в локдауна.

2: Да променим държанието и обучим Негово Величество Крайния Потребител като пренесем потреблението отвън заведенията – нещо, което с изключение на, че ще реши казуса със загубите, дълготрайно ще усили размерите и ще диверсифицира каналите за продажба на марката.

3: Да научим оптимално доста хора, че Jägermeister се употребява на -18°C градуса.

Е… получи се!

В последна сметка акцията дълготрайно промени държанието на потребителя като сподели, че Jägermeister може да се употребява отвън заведенията. Нещо, което се случва рисково рядко, само че ние отчетохме +17п.п. увеличена тежест на ритейл канала. Диверсифицирахме каналите и мотивите за потреблението на марката

По допустимо най-ефективния и сполучлив метод казахме на 2,524,633 души, че Jägermeister се пие на -18°C, което е и съществена цел на производителя за пазар като България.

Ние като организация даже отворихме нов канал за продажби на марката и създадохме лична платформа за връзка с потребителите. Направихме онлайн магазин за продажби и скъсихме пътя на клиента от приемане на посланието до взимане на решението за покупка. Нещо, с което друга организация и/или клиент не може да се похвали.

Увеличихме познаваемостта на марката, както и нумеричната дистрибуция с +11 п.п. в супермаркети и +3 п.п. в магазините за алкохол. Така през септември успяхме да достигнем резултат, еднакъв на предходната година, при първични прогнози от -35% спад по отношение на 2019 година.

Наистина сме щастливи, че Анна Симеонова - Бранд Мениджър на Jägermeister и Милослав Хугасян - Маркетинг Мениджър Premium Spirits в Кока Кола ХБК България повярваха в нас, бяха смели и видяха опцията пред провокациите.

Огромна част от клиентите ни не желаеха и да чуят концепциите ни и да схванат, че зад всяка рецесия в действителност стоят големи благоприятни условия, макар провокациите. В последна сметка се оказахме прави и всички клиенти и марки, които бяха дейни точно в интервала, когато всички други стопираха интензивностите, дълго ще берат плодовете от това, че бяха смели и се довериха на организацията си.

Кои други акции от състезанието Effie България 2020 ви направиха усещане?

2020 беше сложна година и адмирирам сложна на всички сътрудници и акции.

Поздравявам всички участници, стигнали или не до финала на Effie Awards. Усилието през 2020 беше неистово! Фактът обаче, че акция на самостоятелна организация като The Locals завоюва злато, в най-оспорваната категория, в компанията на акции за Кауфланд, Кока Кола България и Фикосота е меко казано мотив за горделивост. По-важното, обаче е, че е мотив за благополучие и доверие, че точно верните връзки, смислени и смели тактики водещи до успеваемост и резултатност имат място в България.

Смятате ли, че 2020 се отрази значително на промишлеността и какви ще бъдат трендовете за 2021?

2020 се отрази на всичко и на всички. Промени и Негово Величество Крайния Потребител. Промени мотиви за консумация, способи на разходване на фамилни бюджети, полезности и въобще метод на живот. Видя се, че общоприетите и обичайни решения не работят, или най-малко не толкоз дейно, колкото преди.

Хубавото е, че индивидът въпреки всичко е обществено животно и харесва да поддържа връзка, харесва да комуникира и цени когато му се обръща внимание по верния метод с верните методите близки до него. Вече няма такова нещо като B2C (Business to consumer) или B2B (Business to Business), най-важното е всички да схванат, че пристигна времето на H2H (Human to Human). Компаниите, които схванат това и осъзнаят, че директната, близка връзка с потребителя или както ние го назоваваме D2C (direct to consumer) ще е печелившата тактика за устойчива във времето и събитията връзка. Ние от The Locals ще се стараем да продължим да влагаме и развиваме точно това държание в нас и нашите клиенти, както през 2021, по този начин и за напред.

Сава Ахмаков, Client Service Director, proof.



Какви бяха провокациите при работата по акциите, за които спечелихте призове?

Предизвикателства са доста, само че постоянно минават през ясно установяване на задачите на акцията и информационния проблем, който би трябвало да бъде позволен посредством стратегически метод и креативна концепция, с цел да изпълнят поставените цели.

Конкретно при акцията “Върни се в България. Добра оферта е ” на TELUS International Europe най-голямото предизвикателство пред екипа беше да се откри верния метод, с който да отворим очите на сънародниците ни избрали да живеят зад граница, с цел да им покажем, че в България и в частност присъединявайки се към екипа на TELUS International ще имат всички плюсове на работа в интернационална среда, само че без да се лишат от ежедневния си контакт с родственици и другари. Тази цел трябваше да се реализира без да си разрешаваме в връзката ни да сме клиширани, ненужно сaнтиментални или посягащи към носталгичен метод или изопачен национализъм.

При акцията “Премини през компликациите. Премени онлайн ” на CloudCart, главните провокации бяха две. Първото — времето, в което трябваше да се направи акцията и ситуацията подбудена от оповестеното изключително състояние в България на 13.03.2020 година

Второто предизвикателство стоеше на масата, освен пред нас като информационна организация, само че и пред сътрудниците ни от CloudCart, с които трябваше да сменим и интегрираме за по-малко от седмица напълно нов бизнес модел на компанията, който щеше да ни разреши да разгърнем акцията и да помогнем на дребния и междинен бизнес да не преустановят активността си в резултат на предпиетите ограниченията в страната против COVID-19 пандемията.

Кои други акции от състезанието Effie България 2020 ви направиха усещане?

Всички акции, които са финалисти и в следствие отличени вършат мощно усещане, тъй като това е една чудесна извадка, която показва отлична резултати, стратегически и креативен метод за разнообразни потребителски проблеми в шест високо конкурентни категории на състезанието Effie България.

Смятате ли, че 2020 се отрази значително на промишлеността и какви ще бъдат трендовете за 2021?

Неимоверно случилото се в световен проект и икономическата рецесия през 2020, която не подмина и България има и ще продължи да има директно отношение през 2021 година в областта на връзките. Данните сами по себе си приказват красноречиво за понижаване на размерите за рекламни вложения от страна на рекламодателите, само че в случай че би трябвало да погледнем позитивно сигурно наклонността е пазара да се възвръща, въпреки и с мудни темпове, потребителското държание се е трансформирало, само че дигитализирането и намирането на различни подходи във всяка една сфера - другарство, извършване на покупки, развлечение, информиране, обучение и така нататък е налице, а рекламодателите от ден на ден търсят и правят оценка положителните стратегически и креативен решения, които водят до резултати в кратковременен проект.

Венцеслав Хиков, Chief Strategy Officer, Graffiti BBDO



Какви бяха провокациите при работата по акцията, за която спечелихте наградата?

Основното предизвикателство беше обвързвано с обстоятелството, че създаването на акцията съответства с първия локдаун. Това беше един от първите планове, по който работихме отдалечено – в придвижване се учехме да генерираме хрумвания, без да сме физически дружно, да обсъждаме и оценяваме концепциите си през онлайн платформи, да презентираме предлагането си виртуално. ТВ клипът на акцията беше и първия клип, който трябваше да снимаме по време на пандемията. Това събитие породи голям брой логистични проблеми, само че въпреки и с цената на доста повече старания, успяхме да реализираме доста добър краен резултат.

Кои други акции от състезанието Effie България 2020 ви направиха усещане?

Видяхме забавни хрумвания, основани на солидни инсайти и осъществени отлично. Трудно е да се отличат една или две акции, само че в случай че въпреки всичко би трябвало да го направя, то бих показал „ Jägermeister – на -18°C или ти връщаме парите “. Тук предизвикването пред връзката е в действителност солидно – по какъв начин да продаваш бранд, който се пие главно в заведения по време на локдаун и да неутрализираш спад от над 70%. Идеята на активацията е доста съобразителна.

Смятате ли, че 2020 се отрази значително на промишлеността и какви ще бъдат трендовете за 2021?

Всичко беше наранено от събитията през 2020 – държанието на потребителите, метода ни работа, метода по който вземаме решения и пазарим. За да отговори на всички тези промени, рекламата и маркетинговата връзка трябваше да се приспособява, с цел да комуникира по съответстващ метод с потребителите. COVID-19 форсира някои от трендовете, които наблюдавахме през последните години, а други забави. През 2021 година ще виждаме от ден на ден проявления на цифровата промяна, която с помощта на пандемията, най-сетне можем да обявим за приключена в доста браншове и сфери. Очакваме все по-масово приложение на нови технологии като изкуствен интелект, добавена и виртуална действителност, интернет на нещата, потребление на без-екранни устройства, гласови приложения и напредък на аудиото в цифрова среда. Безпрецедентната поляризация в обществото форсира един тренда към brand purpose – потребителите чакат от марките да вземат решение обществени проблеми и да се пробват да вършат света малко по-добро място. Хуморът и позитивната връзка ще бъдат измежду печелившите информационни подходи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР