В парламентарната комисията по конституционни въпроси тече обществено обсъждане по

...
В парламентарната комисията по конституционни въпроси тече обществено обсъждане по
Коментари Харесай

Дискусия в конституционната комисия: ВКС и ВАС приемат разделянето на Висшия съдебен съвет

В парламентарната комисията по конституционни въпроси тече публично разискване във връзка с измененията в структурата и състава на Висшия правосъден съвет (ВСС) в Закона за изменение и допълнение (ЗИД) в Конституцията на Република България.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова изясни, че кардинално одобряват разделянето на Висшия правосъден съвет (ВСС) на два обособени органа.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков също разгласи, че поддържат разделянето на Висш съдебен съвет, като акцентира, че президентът би трябвало да може да взе участие в процедурата по желание на ръководител. От Върховен административен съд са на същото мнение.

И от Върховен касационен съд, и от Върховен административен съд са безапелационни, че от парламентарната квота не следва да могат да бъдат номинирани лица, които са ангажирани директно с политическа активност.

Атанаска Дишева, арбитър от Висш съдебен съвет, посочи, че кадровият орган е срещу разделянето на Висш съдебен съвет на Прокурорски и на Съдийски съвет.

От Висшия адвокатски съвет упорстват Висш съдебен съвет да бъде непокътнат в настоящия си тип.

Против конституционните промени са и от Съюза на съдиите в България.

Надежда Йорданов от ПГ на " Продължаваме промяната – Демократична България " изясни, че препоръчаните промени в Конституцията ще доведат до по-добро правораздаване, както и до по-ефективна и транспарантна прокуратура. Тя означи и че Висш съдебен съвет не е съумял да одобри нова правосъдна карта.

" Всеки взе участие от позиция на своя корпоративен интерес ", съобщи и ръководителят на Комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР