В парламента обсъжданията за промените в Кодекса на труда прераснаха

...
В парламента обсъжданията за промените в Кодекса на труда прераснаха
Коментари Харесай

Депутатите се скараха кой да е националният празник – 3 март или 24 май

В Народното събрание разискванията за измененията в Кодекса на труда прераснаха в спор за датите 3 март и 24 май и това коя от тях би следвало да е народен празник на страната. Причината за това беше предложение на ГЕРБ в законопроекта, което предвиждаше датата 24 май за народен празник на България.

Депутатите от " ИТН ", Българска социалистическа партия и " Възраждане " настояха да не се опълчват двата празника. От " Демократична България " обявиха, че тематиката е значима, само че не може да бъде обсъждана просто като една от многото промени в Кодекса на труда.

" 3-ти март насочва сигнал, че ние сме признателни на Русия. На 3-ти март българите благодарят на съветските братя освободители. На 3-ти март постоянно паралелно до българското знаме е редно да се вее съветското знаме. Това е сигналът, който България насочва с националния си празник ", сподели депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков.

Според него зад всяка друга дата, с изключение на 24 май, " пробива сянката " на една велика мощ, без която ние не можем ".

" И 24 май към този момент стартират да ни го крадат. Великата мощ сподели, че кирилицата е пристигнала от македонските земи ", добави депутатът.

" Дотук всичко е отлично. Искам единствено да ви осведомявам, че датата 24 май е формален празник на Русия ", сподели Петър Кънев от Българска социалистическа партия. Съпартиецът му Филип Попов пък откри като мотив за 3 март това, че нормално националните празници са свързани с независимостта и свободата. " Естествено и обикновено е 3-ти март да бъде народен празник на България. Дотам ли опряхте, сътрудници от ГЕРБ, не посягайте на 3-ти март и не го противопоставяйте на 24-ти май ", сподели Попов.

Лидерът на проруската партия " Възраждане " Костадин Костадинов изрази мнение, че доста " мерзко, неприлично и нечистоплътно от българския парламент да се опълчват българките празници ". Според него 3 март сплотява българския народ и явно има политически аргументи да се желае в този момент 24 май да е националният празник на България. " Има целенасочена акция против 3-ти март. Не може и не трябва двата празника да се опълчват по никакъв метод. Нека да не вършим като нашите братя в Северна Македония, дано не извращаваме историята. Целият този спор е безусловно непотребен ", сподели Костадинов.

Пламен Николов от " ИТН " настоя, че всички публични празници би следвало да бъдат сплотяващи. " Ако ние противопоставяме един формален празник на различен - това разделя хората. Нека не вършим по този начин, че през три-четири десетилетия да променяме националния си празник ", уточни той.

След това обаче и той поддържа датата 3 март като разгласи, че като нация за българите би трябвало националната независимост да бъде най-голямата полезност. " В този смисъл най-великата дата в българската история, която поставя завършек на петвековното иго е 3-ти март, добави депутатът. 3-ти март е народен празник и следва да остане подобен ", сподели Николов.

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов прикани да бъде открит метод и метод да бъдат разисквани всички тематики отвън всякаква политическа обстановка.

" Много разделения станаха, а времената са доста тежки и ще стават все по-тежки и дано не си вършим илюзии. Идват тежки времена, най-малкото, което би трябвало да опитаме да създадем в тези времена, е да се опитаме малко да се посъберем, малко да се пооткажем от лесните благоприятни условия да се нацепим по още една тематика и да се счепкаме по още една тематика ", сподели той.

В последна сметка гласуването остана за различен ден.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР