В парламента на Република Молдова е внесен законопроект, с който

...
В парламента на Република Молдова е внесен законопроект, с който
Коментари Харесай

Терминът молдовски език може да бъде заменен с румънски в Конституцията на страната

В Народното събрание на Република Молдова е импортиран законопроект, с който думите " държавният език ", " формалният език " и " майчиният език " в каквато и да е граматическа форма, в случай че се преглежда държавният език на Република Молдова, се заменят с думите " румънският език " в съответната граматическа форма в Конституцията и законите, съобщи Молдпрес.

Депутатите от Партията на действието и солидарността (ПАС) записаха в Народното събрание проектозакон за използване на наредбите на решение на Конституционния съд (КС). В документа се вижда, че думите ``молдовски език`` би трябвало да бъдат сменени с ``румънски език`` в текстовете на законите от Молдова, в това число и в Конституцията.

" Настоящата законодателна самодейност не съставлява елементарна самодейност за изменение на Конституцията, а техническа, която произтича от задължителността на осъществяването и/или използването на актовете на Конституционния съд ", се споделя в документа.

Проектът планува Агенцията за правни осведомителни запаси да обезпечи осъществяването на промените във връзка с държавния език - румънския език, в цялото законодателство на Молдова, в това число Конституцията на Молдова, в осведомителната система на Държавния указател на правните актове.

Също по този начин, текстът " Нашият език " би трябвало да бъде сменен с " Румънски език " в Кодекса на труда и в решението на Народното събрание по отношение на възпоменателните дни, празниците и почивните дни в Молдова.

По-рано Конституционният съд постанови, че формалният език на Република Молдова е румънският език, както е записано в Декларацията за самостоятелност, напомня БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР