В паркинг се е превърнала родната къща на Тодор Колев

...
В паркинг се е превърнала родната къща на Тодор Колев
Коментари Харесай

Превърнаха родната къща на Тодор Колев в паркинг, вижте снимки

В паркинг се е трансформирала родната къща на Тодор Колев в Шумен. На 26 август се навършват 84 години от рождението на огромния артист, който ни напусна през 2013 година Освен къщата го няма и един от боровете, засят от бащата на актьора в двора на дома им. Другият е към момента неотсечен и се издига високо в небето.

На мястото, където е израснал българският Чарли Чаплин, има няколко панелни блока, сред които е построен паркинг за живеещите в квартала край локалната гара. Родният дом на Адама е бил отчужден още преди повече от 30 години. Къщите били съборени, а притежателите обезщетени с жилища в новопостроените тогава блокове. " Адама знаеше, че ще събарят родната му къща, само че доста се разстрои, когато това стана – споделя неговата съседка Мария. – Вече беше народен представител от Съюз на демократичните сили във Велико народно събрание. Един път звъни у дома и вика на мъжа ми: " Генчо, бягай да видиш дали в действителност я събарят “. Върна се мъжът ми и му се обади: " Няма я къщата, единствено двата бора стоят. “ След време Тодор отиде да види мястото и повече не стъпи там “.

Днес обаче единият от двата бора в двора на несъществуващата към този момент бащина къща на Тодор Колев загадъчно е липсващ. Никой не знае и не е видял дали някой го е изкоренил, съсякъл или самичък се е съборил при някоя от бурите, съобщи " Ретро ".

Когато на 26 август 1939 година в Шумен се родил Тодор Колев, татко му – стилният по това време мъжки шивач и притежател на ателие " Адама “, посадил в двора на къщата им бор. Десет години по-късно посадил още едно дърво – за раждането на сина си Петър. " С времето те се изравниха и аз към този момент не зная кой е моят бор и кой – на брат ми “, казвал приживе артистът.

84 години след рождението му за огромния артист припомня паметникът му, който е подложен в градската градина на Шумен. Тодор Колев е показан в цялостен растеж – в театралния костюм на Иръпшъна, с цигулка и с бомбе. В дебела книга в общината, която пази имената на почетните жители на Шумен, е записано и неговото име. Единствената привилегия, която приживе получил дружно със званието, бил безвъзмезден билет за градската баня.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР