В парижкото предградие Нантер днес погребаха убитото от полицай 17-годишно

...
В парижкото предградие Нантер днес погребаха убитото от полицай 17-годишно
Коментари Харесай

Ще обяви ли Франция извънредно положение заради нестихващите размирици

В парижкото предградие Нантер през днешния ден погребаха убитото от служител на реда 17-годишно момче. Заради гибелта му единствено през миналата нощ са били задържани над 1300 души. Безредици има в съвсем всички огромни градове на Франция.

Гневът от убийството на Наел излезе от границите на Франция. При митинг в Брюксел през миналата нощ са били арестувани над 60 души. Смъртта на 17-годишното момче провокира разримирици и във Френска Гвиана. Мъж е умрял при конфликти сред протестиращи и служители на реда.

Заради рецесията в страната, френският президент анулира визитата си в Германия.

Викове " Справедливост за Наел " - огласяха през днешния ден Нантер. В стеснен кръг убитото момче беше заровено в парижкото предградие. Тълпи от хора обаче се събраха край джамията.



Снимки: БГНЕС

Времето не овладя гнева на протестиращите. 5 дни след гибелта на Наел, митингите стават все по-яростни. На съвсем 700 километра от Нантер, в Марсилия, недоволството прерасна в улични сражения сред протестиращи и служители на реда.

Атаките към този момент не са против публични здания. Магазините се трансфораха в цели.

" Имам магазин. Всичко са разграбили. Това е злополука. Не знам какво ще вършим ", споделя мъж.

Грабежи и вълнения има в съвсем всички огромни градове на Франция. Много от протестиращите са младежи с маски, въоръжени с коктейли Молотов и бухалки.

" Не разбирам какво става с тези младежи. Няма причина да горят магазини. Не знам за какво ги нападат. Всичко е унижощено. Това няма да върне убитото момче ".



Неудомение от палежите и мародерствата има и в Нантер - предградието на убития Наел. Много здания, автобусни спирки и коли там са опожарени. Градският превоз към този момент не се движи до предградието.

В Нантер тези, които не вземат участие в митингите се пробват да открият отговора за яростта.

" Смъртта на Наел беше искрата, която възпламени всичко. Но това, което се случва в предградието, е едно общо обществено отчаяние. Младите хора няма какво да вършат. Повечето от тях не работят. За това омразата, която следя през последните дни не ме изненадва ", споделя Файез, гражданин на Нантер.



В парижкото предградие не имат вяра, че митингите скоро ще спрат. Увеличават се апелите към президента Макрон да разгласи изключително състояние.

" За 50 години изключително състояние е обявявано четири пъти за в действителност съществени неща: терористичната рецесия, протестите от 2005-та, рецесията с COVID-19. Ще забележим какво ще избере президентът ", разяснява Жералд Дерманен, министър на вътрешните работи на Франция.

Нантер, който се трансформира в епицентър на обществените безредици, се готви за поредна напрегната нощ. Безсънна нощ чакат и в другите огромни градове на Франция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР