Протестите по всякакви поводи са част от политическата култура във

...
Протестите по всякакви поводи са част от политическата култура във
Коментари Харесай

Журналистът Мохамед Халаф: Убийството на момчето във Франция е само повод за размириците

Протестите по всевъзможни мотиви са част от политическата просвета във Франция - по какъв начин и за какво обаче се стигна до такава ескалация на принуждение. В студиото на по тематиката приказва журналистът и анализатор Мохамед Халаф, който от известно време следи тематиката за връзките и настроенията измежду френските малцинства с корен в Северна Африка.

Българска национална телевизия: Според управляващите във Франция, протестиращите са най-вече младежи, даже малолетни, от малцинствата, проведени посредством обществените мрежи - кой и по какъв начин се пробва да им въздейства съгласно вас?

Това не се случва за първи път във Франция, през 2005 години се случи нещо сходно. Разликата е в това, че тогава имаше обществени претенции, имаше кротичък митинг, нямаше досягане към държавните знаци и благосъстоятелност. Тук няма организация, това са тинейджъри сред 13 и 17 години, употребяващи обществените медии, с цел да се провеждат. Те не почитат законите, може и да не ги знаят. Те са отвън контрола на фамилията си. Тук огромна част от тези, които правят тези набези и офанзиви са жители от алжирски генезис.

Преди 10 дни държавното управление във Франция реши да анулира съглашение с държавното управление в Алжир, което дава опция на жителите на Алжир да пътуват до Франция в търсене на работа. Там имат толкоз привилегии, които не са дадени на жители от други страни.

Българска национална телевизия: Франция има обичайни връзки с страни като Алжир и Мароко, в последно време обаче Русия се пробва да ускори въздействието си там - какво се случва?

Русия се пробва да ускори наличието си в Африка от известно време. Засега знаем, че има обичайни връзки сред Алжир и Франция, дори подценяваме обстоятелството че президентът на Алжир трябваше да посети Франция преди да посети Русия. Той анулира това свое посещаване, а вместо това отиде в Москва. В това посещаване имаше огромни нападки против Франция и Ес. В същото време бяха подписани съглашения, най-голямото от които е оръжейна договорка. Алжир ще получи най- актуалните съветски самолети и технологии.

Българска национална телевизия: Факт е, че в покрайнини като Нантер, от където е убитото момче, хората от малцинствата живеят в изолираност, и с години не се интегрират добре във френското общество - за какво и какво може да се направи?

Убийството на това момче, това беше предлог за предизвикването на безпорядък и вълнения. Не би трябвало да се не помни, че има доста пропуски от страна на Франция в консолидираното на тази част от популацията. Тези жители не желаят да одобряват полезностите на страните, в които живеят, и не демонстрират предпочитание сами да се интегрират в обществото. Това, на първо място, слага въпроса за модела на етнически връзки сред хората.

Българска национална телевизия: В други европейски страни с сходни малцинства, мюсюлмани с корени от Северна Африка - има ли сходни проблеми и въздействия там?

Тези събития и офанзиви минаха и в други страни. Това потвърждава, че въпросът не е обвързван единствено с убийството на детето, ами подсказва, че това е проведена интервенция. Европа се сблъсква с този проблем и той ще се задълбочава по- нататък. Това се случва на фона на голям брой обществено етнически проблеми в Алжир. Там, преди към 2 години, непрекъснато имаше митинги срещу държавното управление. То, от своя страна, желае да изнесе тези проблеми на открито и да хвърли обстановката от тяхната територия в тази на Европейски Съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР