В Парижката света Богородица е слято, размесено и съчетано всичко

...
В Парижката света Богородица е слято, размесено и съчетано всичко
Коментари Харесай

Две световни войни, реновации, мръсен въздух: какво е преживяла "Нотр Дам"

" В " Парижката света Богородица " е слято, размесено и съчетано всичко — романското абатство, философската черква, готическото и саксонското изкуство, тежкият кръговиден дирек, който припомня Грегоар VII, символиката на херметиците, с която Никола Фламел се явява предходник на Лютер, папското единение, схизмата, " Сен Жермен де Пре " и " Сен Жак дьо ла Бушри ". Тази централна черква прародителка е нещо като фантазия: тя е заела от един храм главата, от различен — крайниците, от трети — тялото, и така има нещо общо с всички. " - това написа Виктор Юго в едноименния си разказ (в превода на Лилия Сталева, качен в " Читанка " ). Още през 1831 година писателят се пробва да напомни на сънародниците си смисъла на катедралата и да уточни в каква заплаха е тя, въпреки да отбелязва, че за нея по-опасни са модерните архитектурни промени, в сравнение с времето и околната среда.

Пожарът, който унищожи огромна част от покрива на " Нотр Дам " нощес, стресна и натъжи както парижани, по този начин и цяла Европа. Но катедралата е претърпяла и други бедствия в близо деветвековната си история.

Тя е издигната на място, където преди е имало храм, отдаден на Юпитер, а с навлизането на християнството във Франция там са били издигнати един след различен четири църкви. През 1160 година архиепископът на Париж Морис дьо Сюлли да реши да построи по-голям храм в готически жанр.

Дизайнът на постройката се дължи най-вече на него, той е събрал и парите за построяването ѝ, персонално е избрал иконописците и изобразените подиуми, споделя сп. " Тайм ". По това време " Нотр Дам " е била най-високата катедрала в света с новия си за архитекратурата оребрен свод, за който Сюлли е вярвал, че може да издържи тежестта на сградата; един от строителите му пък основава първите подпорни арки. От архитектурна позиция тя в действителност " спомага за революцията, която назоваваме готическа архиктетура ", разяснява специалистът по постройката Стивън Мъри, който е учител по история на средновековното изкуство в Колумбийския университет.

Кралят на Франция (Луи Седми) е желал да построи превъзходна катедрала, която да покаже, че Париж е политическата и икономическа столица ", изяснява Лорен Фери, куратор в Корнелския университет и някогашен куратор на Френския народен списък. " Тогава съюзът сред църквата и страната е бил мощен, както и концепцията, че Франция е първа измежду християнските страни, тъй че най-голямата и най-великопелна катедрала би трябвало да бъде в Париж. В идващите епохи страната посреща и изпраща водачите си там. Наполеон Първи е бил коронован за император в нея през 1804 година Папа Пий Десети оповестил Жана Д’Арк за блажена там през 1909 година Там се организират и заупокойните служби на френските президенти, измежду които Шарл де Гол и Франсоа Митеран.

Фотогалерия: "Нотр Дам " в пламъци >

А снощният пожар не е първият път, в който катедралата е потърпевша тежко. През 16 в. хугенотите унищожават някои от статуите, които намират за идолопоклоннически. Луи XIV и Луи XV променят доста неща, с цел да приведат катедралата в унисон с по-класическия жанр на интервала – мозаечните стъкла от 12-ти и 13-ти век се заменят с транспарантни такива, с цел да влиза повече светлина; мястото на хора се построява още веднъж с мрамор.

През 1793 година по време на Френската гражданска война антироялисти са премахнали и обезглавили скулптури на древен крале, за които считали, че изобразяват френски монарси. През 1977 година археолози ги разкрили и възстановили.

Изгорелият покрив е истинският подобен, издигнат от 5000 дъба. Средновековната кула-стрела, която се срути през вчерашния ден, е била отстранена през 1786 година, тъй като е била нестабилна, и издигната още веднъж през 60-те години на 19-ти век по дизайн на Южен-Еманюел Виоле-ле-Дюк, който създавал и модела за статуята на Свети Тома, считан за покровител на архитектурата. " Сега оплакваме тази част от кулата, само че когато е била добавена към към този момент съществуващата катедрала, това е било доста спорно решение ", отбелязва Фери. Известните гаргойли са добавени по същото време.

" Нотр Дам " претърпява и двете международни войни и камбаните ѝ оповестяват края на Първата и освобождението на Париж през 1944 година

Възстановяването ѝ щеше да бъде мъчно, даже без пожара – тя към този момент е била в заплаха от други увреждания. Каменната зидария от външната страна е потърпевша в последните два века поради замърсяването на въздуха в Париж, което е ускорило ерозията на декорацията и е обезцветило камъка. До края на 80-те години няколко гаргойли и кулички са паднали или са били прекомерно нестабилни, с цел да бъдат оставени в постройката.

През 1991 година стартира голяма реставрация, която заменя по-голямата част от екстериора, въпреки да опазва истинските архитектурни детайли. На покрива се поставя дискретна система от електрически кабели, с цел да гони гълъбите, западната фасада е почистена и реставрирана за посрещането на Нова година през декември 1999 година
Четирите камбани от 19-ти век на северните кули са били разтопени и превърнати в нови бронзови камбани през 2013 година, с цел да се отпразнува 850-тия " рожден ден " на катедралата. Дизайнът им е изработен по сходство на истинските камбани от 17-ти век.

Въпреки ремонтите положението на " Нотр Дам " продължава да се утежнява и в последните години държавното управление предложи нова стратегия за реставрация на стойност към 100 млн. евро. Последният ремонт на стойност 6 млн. стартира предходната пролет и, за благополучие, медните скулптури на покрива бяха отстранени дни преди унищожителния пожар нощес.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Пожарът в Нотр Дам (11)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР