В Париж се провеждат разговори за правно обвързващ договор за

...
В Париж се провеждат разговори за правно обвързващ договор за
Коментари Харесай

Международно разделение на преговорите на ООН за влошаващата се криза с пластмасите

В Париж се организират диалози за правно обвързващ контракт за пластмасите, които се дефинират като " опция, която се случва един път на потомство " за справяне с " влошаващата се " рецесия, на фона на опасенията, че задачите на страните са прекомерно разнообразни преди бързо наближаващия краен период, оповестяват от SKY News.

Участниците в акцията ускориха натиска върху държавното управление да упорства за упорит резултат от договарянията на Организация на обединените нации за Глобален контракт за пластмасата, като предходната седмица изпратиха обръщение до Парламента, в което се споделяше: " Сега е моментът да действаме. "

Човечеството създава повече от 430 милиона тона пластмаса годишно, две трети от които са артикули с къс живот, които бързо се трансформират в боклуци, замърсяват океана и от време на време даже проникват в хранителната верига на хората, означи през април Програмата на Организация на обединените нации за околната среда.

По данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване до 2060 година пластмасовите боклуци се чака да се усилят съвсем три пъти, като по-малко от една пета от тях ще бъдат рециклирани.

Според изследване от 2020 година Обединеното кралство е вторият максимален замърсител с пластмаса на глава от популацията след Съединени американски щати, а напредъкът по обещаните схеми за връщане на боклуци, които да подтикват преработването на бутилки от питиета, е в застой.

Въпреки това от октомври ще влезе в действие възбрана за някои пластмасови произведения за еднократна приложимост, като чинии, подноси, купи, принадлежности за хранене.

Анна Диски, деятел на акцията за битка с пластмасите в " Грийнпийс " - Англия, съобщи, че държавното управление на Обединеното кралство " приказва добре " за справяне с рецесията с пластмасите и " има малко по-добри шансове да извърши тези думи, в сравнение с посредством Глобалния контракт за пластмасите ".

Но за задачата министърът на околната среда Тереза Кофи би трябвало " фактически да поддържа позиция, която да отговори на предизвикването, пред което сме изправени в международен мащаб, и да постави завършек на ерата на пластмасата ", сподели тя.

Британската организация " Грийнпийс ", която показа посланията в Уестминстър предходната седмица, съобщи, че едно амбициозно съглашение освен ще постави завършек на замърсяването, само че и ще понижи производството на първична пластмаса, като вместо това ще сътвори световна система за повторна приложимост.

Тя съобщи, че пластмасите, които се употребяват единствено един път, би трябвало да бъдат съществена цел, изключително нездравословните, сложни за преработване произведения като торбичките.

Договорът " предлага опция, която се случва един път на потомство, за предприемане на действителни и ефикасни дейности против задълбочаващата се рецесия с пластмасите ", обявиха от " Грийнпийс ".

Все още обаче няма единодушие по това какъв да бъде резултатът от втория от общо петте кръга на договаряния, а промишлеността пази ролята на пластмасата в всекидневието, в това число в здравното съоръжение.

На първата среща, извършена преди шест месеца в Уругвай, някои страни упорстваха за световни мандати, други за национални решения, а трети и за двете.

Преговорите би трябвало да приключат до края на 2024 година - извънредно къс период за сходни договаряния за интернационален контракт, който изисква съвсем 200 страни да се спогодят за общи цели.

Ограниченият график значи, че е от решаващо значение страните да реализират единодушие по време на този втори кръг от договаряния по отношение на задачите и обсега на пакта, споделят специалисти, като да вземем за пример върху какъв тип пластмаси ще се концентрира той.

Някои страни, отпред с Норвегия и Руанда, желаят ограничавания за производството и ограничение на някои от химикалите, употребявани в пластмасите.

Така наречената " коалиция на високите упоритости " желае интернационален, правно обвързващ инструмент за преустановяване на замърсяването с пластмаси до 2040 година

Съединените щати, Китай и Саудитска Арабия са измежду тези, които желаят по-ограничен обсег за справяне с отпадъците и увеличение на преработването - проект, който евентуално ще се хареса на експортьорите на петрол и газ, защото множеството пластмаси се създават от изкопаеми горива.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР