В Париж електрическите скутери под наем се премахват от улиците.

...
В Париж електрическите скутери под наем се премахват от улиците.
Коментари Харесай

Тесла за електрическите тротинетки от 1 септември

В Париж електрическите скутери чартърен се отстраняват от улиците. От 1 септември във френската столица ще стартира да работи цялостна възбрана за отдаване чартърен на такива транспортни средства: тя ще бъде въведена няколко месеца след гласуването на жителите, множеството от които се оповестиха срещу услугите за kicksharing.

Със възбраната след няколко дни пътищата на Париж се освобождават от към 15 000 електрически скутера, благосъстоятелност на компании за отдаване чартърен Dott, Lime и Tier.

Компаниите за шерване обявиха, че със възбраната на електрическите скутери ще насочат вниманието си към увеличение на парка от електрически колела чартърен, които мораториумът няма да засегне.

Хиляди електрически скутери ще бъдат изпратени на други места. Така Tier ще ги транспортира до други градове във Франция, Полша и Германия, Dott – до Бордо и Белгия.

Lime сподели, че има към 5000 скутера на свое разположение в Париж, което е два пъти по-малко от техния парк от електрически колела.

Интересът към последните пораства бързо: предходната година пътуванията с тях във френската столица са се нараснали със 73 на 100.

В същото време те, сходно на тротинетките, задръстват пътищата и тротоарите, по които карат с висока скорост.

Гласуването за възбрана на електрическите скутери в Париж се организира на 2 април тази година. Беше маркирано, че по-малко от осем % от жителите на града са упражнили правото си на глас, само че решението им е съвсем единомислещо: 90 % са гласували за възбраната.

В България електрическите скутери също са противоречива тематика.  Наскоро Столичният общински съвет прие нови правила за потреблението на електрически тротинетки.

С измененията се предвижда водачите на самостоятелно електрическо транспортно средство да нямат право да развиват повече от 25 км/час в София.

Също по този начин придвижването с електрическа тротинетка би трябвало да става по построената велосипедна инфраструктура, а при неналичието на такава – допустимо най-близо до дясната граница на платното за придвижване.

Минималната възраст за лидера на електрическа тротинетка става 16 години – по велосипедни инфраструктури и пътища, по които позволената скорост е до 50 км/час.

Тротинетките могат да бъдат карани и от  14- годишни деца, но само по велосипедни алеи.

Водачите на този тип транспортни средства под 18 години наложително ще би трябвало да носят каска.

Новите правила забраняват превозването на други лица, както и придвижването по тротоари и други места за пешеходци. Не се позволява и използването на мобилен телефон по време на ръководството на тротинетките. За нарушителите са планувани санкции.

В тъмните часове на денонощието и при понижена видимост лидерът би трябвало да е с включени светлини и да има светлоотразителни детайли върху забележимата част от облеклото си.

„ Предвидени са и санкции за компаниите, които отдават тротинетки чартърен. Компаниите софтуерно ще би трябвало да вкарат рестриктивните мерки, които общинският съвет одобри, тъй че отсега нататък автоматизирано да се лимитира скоростта с помощта на геолокацията на тротинетката, “ обясни Георги Георгиев. Той посочи, че глобата ще варира от 500 до 1000 лв..

Георгиев акцентира, че един от проблемите, които е довел до новите правила, е безразборното паркиране.

Той акцентира, че фирмите ще имат задължението да събират безпризорно разхвърляните тротинетки. За да се улесни това, в приложенията на тротинетките ще има секция за подаване на сигнали със фотоси. Като фирмите ще имат четири часов период, при подаване на сигнал, да отидат и да приберат транспортното средството. А за придвижването по пътищата контролът ще се реализира от полицията.

Общината в едномесечен период ще обособи места в парковете, градините и пешеходните площади, на които да бъдат паркирани тротинетките.

Георгиев обърна внимание и че с цел да се ограничи движението в парковете, то ще е в “червена зона ”, като това ще бъде обозначено на GPS системата на приложенията за тротинетки.

По думите му, при влизане в парк оптималната скорост би трябвало да бъде 5 км/ч, тъй че да не може да се кара, а да се бута тротинетката.

Според него това е и най-важната смяна, тъй като със софтуерното ограничаване, каквото тези компании ползват и в други места в Европа, новите правила ще бъдат ефективно приложими, а при нарушавания от фирмите, те ще бъдат глобени.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР