В пълна тъмнината, докато придошлите води се вдигат до гърдите

В пълна тъмнината, докато придошлите води се вдигат до гърдите ...

На прага на смъртта в Китай: Блокирани от вода в метро чакали най-лошото


В пълна тъмнината, докато придошлите води се вдигат до гърдите им, пътниците в оживен подземен влак в китайския град Джънджоу тихо ридаят. Някои споделят телефоните си, позволявайки на други да се сбогуват с любимите хора. Малцина дават надежда за спасяване.

"Ако умра, моля, предайте новините на моите приятели", гласи съобщение, което изпраща Линг Пинган, който се прибира с влака след работа рано в 16:30 часа във вторник. Тя пише на братовчед си: "Може и да не изляза от тук. Моля, гледайте баща ми и майка ми в бъдеще."

Подобно на стотици други в този град на брега на Жълтата река, Линг се била качила на влак от Линия 5, единственият, който все още работел, точно когато наводненията се засилили след три дни проливен дъжд в провинция Хенан. Скоро след като тя влязла във вагона, улици били залети от бушуващата река, носейки коли със себе си.

Влакът спира в тунела минути след напускането на гарата. Водата започва да влиза във вагона. В рамките на час пътниците са потопени в тъмнина, а водата се издига до гърдите и шиите им. Линг започва да плаче. Някои пътници се опитват да разбият прозорците, за да избягат, но спират, когато осъзнават, че придошлите води са по-високи отвън, отколкото вътре във вагона.

Динг Сяопей, водещ на местна радиостанция и майка на две деца, разказва: "Водата продължаваше да се просмуква във вагона, а нивото непрекъснато се повишаваше. Не виждах никаква надежда. Въздухът се разреждаше. Много от нас страдаха от липса на кислород."

Сяопей е спасена, след като стои във влака в продължение на три часа. Линг е спасена след четири часа.

Наводнението в Хенан и столицата му Джънджоу беше описано от властите като събитие, което се случва "веднъж на хиляда години". Поне 25 души загинаха, въпреки че се очаква този брой да нарасне значително. Над 200 000 души са принудени да напуснат домовете си.

Джънджоу, град с 12 милиона жители, е транспортен и логистичен център в централен Китай. 65% от iPhone-ните в света се произвеждат в обширен производствен обект в града.

Китайският национален метеорологичен център заяви, че рекордните валежи са причинени от тайфуна In-Fa, удрящ зона с високо въздушно налягане. Ситуацията се влошава и от планините, които задържат атмосферните пари над града, съобщава South China Morning Post.

Между 16:00 и 17:00 часа във вторник в Джънджоу падат осем инча дъжд - най-интензивният потоп, регистриран някога в Китай.

Властите мобилизират войската си, за да спасяват хората и да облекчават ситуацията, тъй като регионът е изправен пред перспективата за хуманитарна криза. На запад от Джънджоу, дупка е взривена в язовир Yihetan в град Лоян, където живеят седем милиона души, на фона на опасенията, че ще се спука. Китайската армия предупреди по-рано, че язовирът може да "рухне по всяко време", след като бе установено голямо нарушение.

Катастрофата заплашва производителността на региона, който е една от житниците на Китай, произвеждащ 10% от производството на зърно в страната. Юан Янлинг, който живее в село извън Джънджоу, казва, че огромни полета са потопени и фермерите се опасяват, че няма да могат да се възстановят. "Това е ужасяващо", казва тя пред The ​​Washington Post. "На някои места вече дори не можете да видите царевицата."

Наводненията вероятно ще засегнат производителността на редица фабрики, които произвеждат продукти за Запада, въпреки че една от тях, Foxconn, тайванска компания, която управлява завод за сглобяване на телефони за Apple, заяви, че е избегнала значителни щети. Най-големият китайски производител на автомобили SAIC Motor няма такъв късмет, предупреждавайки, че заводът му ще пострада.

Властите съобщиха, че наводненията са повредили и ключови исторически обекти, включително храма Шаолин - известен манастир и училище за бойни изкуства - и гротовете Лонгмен, обект на наследството на ЮНЕСКО от каменни будистки резби от пети век.

34-годишният Си Си, жител на Джънджоу, разказва, че се е втурнал към подземен влак, за да спаси жена си. Той казва, че спасителните действия са започнали бавно. "Съпругата ми ми казваше, че не може да издържи, тъй като въздухът оредява", казва той. "Спасителите бяха твърде малко. Полицейските служители се опитваха да евакуират хората и аз им помогнах."

Той споделя, че се е опитал да носи една жертва на гърба си, но напразно. "В началото си мислех, че тя е припаднала поради липса на кислород. След известно време разбрах, че е мъртъва." Жена му успява да излезе сама. Държавната телевизия China Central Television заяви, че един влак, превозващ 800 души, е бил блокиран в Джънджоу повече от 40 часа.

"Бяхме толкова слаби пред майката природа. Бях безпомощен", казва Зенг Ютанг, служител по безопасността в метрото.

Джънджоу отчете 17,7 инча валежи за 54 часа между неделя и вторник. Китай редовно преживява наводнения през лятото, но екстремните метеорологични събития зачестяват през последните години.


По публикацията работи:

Източник: dnes.bg