В Пакистан са преустановени мобилните разговори и услугите за пренос

...
В Пакистан са преустановени мобилните разговори и услугите за пренос
Коментари Харесай

Избори в Пакистан през 2024 г: Мобилният интернет е прекъснат, след като се провеждат противоречиви избори

В Пакистан са прекратени мобилните диалози и услугите за транспорт на данни , до момента в който милиони хора отиват до урните, с цел да гласоподават за ново държавно управление , написа „ BBC “. Говорител на Министерството на вътрешните работи  в страната съобщи, че мярката е оправдана , базирайки се на неотдавнашните случаи на гнет в страната.

Изборите се организират съвсем 2 години, откакто предходният министър-председател, трансформиралият се в политик играч по крикет Имран Хан , беше отхвърлен при избор на съмнение.

Трикратният министър-председател Наваз Шариф в този момент се явява на балотаж в изборите, които съгласно доста анализатори са минимум надеждните в Пакистан до момента. Хан беше вкаран в пандиза по обвинявания в корупция предходната година и няма право да се кандидатира.

Преустановени са както позвъняванията , по този начин и услугите за транспорт на данни , макар че WiFi мрежите наподобява към момента работят. Един от гласоподавателите съобщи пред „ BBC “, че е шокиран от решението, казвайки, че „ гласоподавателите би трябвало да бъдат улеснени, вместо да се сблъскват с такива спънки “ . Друг съобщи, че е очаквал изцяло преустановяване на гласуването .

Много гласоподаватели в град Лахор обявиха пред „ BBC “, че прекъсването на интернет значи, че не е било допустимо да се резервират таксита, с цел да отидат да гласоподават, а други акцентираха, че не са могли да беседват с други членове на фамилията, с цел да се координират по кое време да отидат до изборните секции . Говорител на Министерството на вътрешните работи обосновава този ход по следния метод:

„ В резултат на неотдавнашните терористични произшествия в страната бяха изгубени скъпи животи. Мерките за сигурност са от значително значение за поддържане на реда и сигурността и за справяне с евентуалните закани. “

В сряда две бомбени детонации убиха 28 души в провинция Белуджистан .

Спирането на работата беше подложено на критика и от Билавал Бхуто Задари, наследник на убития някогашен министър-председател Беназир Бхуто, който прикани услугите да бъдат възобновени „ неотложно “. Бхуто, който също се кандидатира за висшия пост, съобщи, че неговата Пакистанска национална партия (ПНП) се е обърнала към изборната комисия и съдилищата, с цел да възвърне услугите.

Страната е в положение на нараснала подготвеност , като в изборните секции в цялата страна има засилено наличие на чиновници по сигурността. В една от изборните секции в Лахор, която „ BBC “посети, на входа имаше въоръжена защита , а в близост обикаляха офицери от армията.

Граничните пунктове с Афганистан и Иран са затворени за товари и пешеходци, за да се подсигурява цялостна сигурност по време на гласуването , съобщи представител на пакистанското външно министерство. В предишното страната е прекъсвала интернет услугите, с цел да управлява потока от информация, макар че сходно прекъсване е невиждано , изключително по време на избори.

Абсолютно почтени избори: Наваз Шариф

Шариф и щерка му Мариам гласоподаваха в четвъртък следобяд в Икхра, Лахор. Сигурността беше затегната, като служителите на реда образуваха кръг към тях, а джипът беше затрупан с антени за заглушаване на телефонните сигнали. Черни коли се подредиха в региона, когато двойката влезе в секцията. На въпроса дали счита, че изборите са били свободни и почтени, Шариф отговори, че са били безусловно почтени . В диалог с „ BBC “ пред изборната секция, откакто е дал своя вот, той показа, че „ в никакъв случай не е имал проблеми с военните “ . Шариф приказва за „ неналичието на цивилизованост, арогантността и културата на разрушение и заличаване на страната “ , като явно се базира на Пакистан при ръководството на Хан. Той призна, че той и фамилията му са отишли в пандиза, създали са жертви и в този момент са тук, с цел да станат очевидци на този ден (изборния). Той добави, че в случай че партията му завоюва:

„ Животът на хората ще стане по-лесен, инфлацията ще спадне – това желаят хората, това е тяхното предпочитание – и желанията им би трябвало да се осъществен. “

Гласуването завършва в 17:00 ч. локално време (12:00 ч. по Гринуич). Строгите правила за отразяване на изборите – в това число какво може да се споделя за претендентите, акциите и изследванията на публичното мнение – остават в действие до 23:59 ч. локално време в четвъртък. Не е ясно какъв брой скоро ще бъдат оповестени резултатите , само че те би трябвало да бъдат оповестени в границите на две седмици след гласуването.

Пред една от изборните секции в град Мултан, Пенджаб, някои от дамите, участващи в изборите, обявиха пред „ BBC “, че не им е било разрешено да влизат в изборните кабини и затова не са могли да следят изборния развой .

Обикновено на дамите изборни сътрудници се дава място в кабините. В Лахор десетки гласоподаватели се натъпкаха в дребните коридори на учебно заведение в Насерабад, като някои от тях признаха, че са чакали повече от два часа, с цел да гласоподават.

Нарастващо принуждение и стопански компликации

128 милиона души са регистрирани да гласоподават , като съвсем половината от тях са на възраст под 35 години. Повече от 5 000 претенденти, от които единствено 313 дами, се борят за 266 директно определени места в 336-членното Народно заседание. Пакистанската мюсюлманска лига (Наваз) (PML-N) и ПНП се смятат за двете съществени партии, които ще вземат участие във вота.

Изборът на претенденти от партията на Хан Pakistan Tehreek-e-Insaf обаче е по-труден, откакто ѝ беше неразрешено да употребява признака на крикетната бухалка, под който се кандидатират всички нейни претенденти. Този ход принуди претендентите, подкрепяни от Pakistan Tehreek-e-Insaf, които се кандидатират като самостоятелни, да употребяват други знаци, в това число калкулатори, електрически нагреватели и зарове. Изборните знаци играят основна роля в страна, в която повече от 40 % от популацията не може да чете .

Партията Pakistan Tehreek-e-Insaf твърди, че са употребявани и други тактики, с цел да се попречи на техните претенденти да водят акция и да завоюват места, в това число затваряне на членове и поддръжници на Pakistan Tehreek-e-Insaf и възбрана за осъществяване на манифестации , което на процедура ги принуждава да се скрият.

Имран Хан излежава присъда от минимум 14 години затвор , откакто предходната седмица беше наказан по три обособени каузи в границите на пет дни. PTI твърди, че в процеса са се намесвали авторитетните пакистански военни, с които Хан е бил в спор преди свалянето му от власт и вкарването му в пандиза. Хората обаче ще могат да гласоподават за Наваз Шариф – водача на PML-N, който по време на последните избори започваше да излежава присъда за корупция .

Бившият министър-председател беше свален от власт по време на боен прелом през 1999 година, а третият му мандат беше пресечен през 2017 година – само че неотдавна той се завърна от самоналожено заточение. Доживотната му възбрана за заемане на длъжности беше анулирана , а в края на предходната година беше заличено и свидетелството му за съдимост, което му разреши да се кандидатира за рекордния четвърти мандат . Все още обаче не е ясно дали някоя от партиите ще успее да завоюва болшинство, за което са нужни 169 места в Народното събрание.

Милиони хора пострадаха тежко от икономическите проблеми на страната, които бяха изострени от опустошителните наводнения през 2022 година Инфлацията внезапно се повишава и хората се борят да заплащат сметките си.

Според основания в Исламабад Център за проучвания и изследвания в региона на сигурността (CRSS) през 2023 година за трета поредна година в Пакистан се следи и нарастване на случаите на принуждение , като от 2017 година насам са регистрирани най-вече смъртни случаи – в това число от страна на силите за сигурност, бойци и цивилни.

В сряда – по-малко от 24 часа преди първите гласоподаватели да пуснат бюлетините си – две обособени набези против офиси на претенденти доведоха до гибелта на повече от 28 души в провинция Белуджистан.

Избирателната комисия на Пакистан категоризира половината от 90 675-те изборни секции като „ чувствителни “, което значи, че има риск от принуждение, или като „ най-чувствителни “, което демонстрира по-висок риск . Класификациите се основават на обстановката със сигурността в района и историята на принуждение по време на избори.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР