В Пакистан десетки милиони излязоха по улиците, подпалвайки армейски казарми,

...
В Пакистан десетки милиони излязоха по улиците, подпалвайки армейски казарми,
Коментари Харесай

Съдбата на Пакистан отново ще се решава от армията му

В Пакистан десетки милиони излязоха по улиците, подпалвайки армейски казарми, интернет не работи и страната е на ръба на хаоса. Причината е карцерът на Имран Хан, най-популярният народен политик, някогашен министър председател, който беше отхвърлен от власт няколко седмици след срещата си с съветския президент в Москва на 24 февруари предходната година.

Заповедта за арест на Имран Хан беше издадена преди два месеца (той е упрекнат в корупция), само че той се бори за връщане на власт, откогато получи избор на съмнение в Народното събрание предходната пролет. Още тогава той упрекна освен политическите си съперници, само че и англосаксонците в скрит план против него - и изиска Народното събрание да бъде разхлабен, с цел да се проведат предварителни избори. Но те не бяха планувани, също така даже идващите, които трябваше да се проведат тъкмо този месец, бяха отсрочени за октомври. Сега всички социологически изследвания демонстрират, че партията му е на път да победи, както се случи и н локалните избори, които се организираха след отстраняването на Хан от власт.

Имран Хан не е елементарен пакистански политик. Той е суперзвезда от 70-те години, когато става прочут като играч по крикет (най-популярният спорт в страната) като студент в Оксфорд. В същото време той не е от пенджабците (най-многобройната националност), като половината от популацията на страната, а от пущуните, които съставляват главната част от популацията на прилежащ Афганистан (и в действителност не признават границата, разделяща на двете страни). В средата на 90-те Имран Хан влиза в политиката, основавайки партията “Движение за правдивост ”.

Той съумява да стане собствен и за болшинството вярващи мюсюлмани от провинцията, и за доста градски либерали, тъй като изобличаваше ръководещия хайлайф, който беше омръзнал на народа значително. Представители на двете съществени провинции, Пенджаб и Синд, се сменяха един различен във властта (или се обединяваха, както се случи в този момент в държавното управление, което размени Хан) - и единствено военните, основният поръчител за самото битие на единен Пакистан, от време на време ги отстраняваше от власт.

Сега, след ареста на Хан, безредиците в страната стават в действителност съществени и армията желае да ги потуши (в столицата към този момент са въведени спомагателни военни части). Засега съдът е затворил Имран Хан за осем дни - и няма причина да се счита, че през това време безредиците и митингите ще утихнат. Самият политик приканва последователите си да излязат на улицата, а армията изрично няма да стреля по народа.

Каква е вероятността пред Пакистан?

Вариант първи: Традиционните политически елити, партиите “Шариф ” и “Бхуто ”, ще могат да овладеят обстановката, да употребяват армията, с цел да потушат размириците, да удържат Хан в пандиза (или даже да го осъдят), да потушат протестните настроения и да завоюват Народното събрание избори през есента.

Вариант втори: след няколко дни Имран Хан ще бъде освободен, след пет месеца ще завоюва изборите и ще сформира ново държавно управление.

Вариант трети: армията, изтощена да следи битката на политическите партии и възходящия безпорядък (да не приказваме за вероятния отвод на районите да се подчиняват на централната власт), ще вземе властта в свои ръце. И страната ще бъде ръководена да вземем за пример от военачалник Асим Мунир (в края на предходната годината той стана началник-щаб на пакистанската войска, т.е. неин автентичен главнокомандващ).

Във всеки случай задълбочаващата се рецесия в действителност към този момент докара обстановката до такава степен, че в този момент армията ще би трябвало да каже последната дума. Това не значи, че тя ще желае да поеме цялата отговорност за ръководството на страната, само че от нейния избор ще зависи накъде ще наклонят везните, кой ще е на власт. Спасяването на страна с население от 230 милиона е обвързване на пакистанската войска, само че репутацията на Мунир и настроението в обществото и въоръжените сили не дават съображение да се счита, че военните са подготвени и решени да вземе властта.

А Русия се нуждае от постоянен, мощен и самостоятелен Пакистан. През последните години страната от ден на ден се отдалечава от Запада: още през 2017 година, в навечерието на идването на власт на Имран Хан, тя стана член на ШОС. Пакистан обичайно е доста значим сътрудник на Китай, само че има и доста планове с Русия: от построяването на вътрешнопакистански газопровод до закупуването на нашия нефт, от взаимните старания за определяне на кротичък живот в Афганистан до доставките на съветските оръжия (при това по този начин, че да не предизвикват киселини в Индия). И без значение кой ще се окаже на власт в Пакистан, Русия ще бъде решена да развива връзките с тази страна като значима районна мощ, една от водещите страни в ислямския свят и значим сътрудник в построяването на новия международен ред.

Превод: В. Сергеев



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР