В отворено писмо Общественият съвет към ЦИК настоя реформите в

...
В отворено писмо Общественият съвет към ЦИК настоя реформите в
Коментари Харесай

Общественият съвет към ЦИК настоява за промени в изборните правила

В отворено писмо Общественият съвет към ЦИК настоя промените в изборните правила да са постепенни.

От там показват, че връщане към първичната концепция на машинното гласоподаване с отчитане на резултатите от флашките ще минимизира драмите с изгубените гласове при ръчното преброяване на два типа хартиени бюлетини.

Общественият съвет към ЦИК е направил разбор на видовете неточности, следени при броенето в местата за гласоподаване, забележителна част от които са минали филтрите на РИК и ЦИК. Съветът разяснява, че някои секционни комисии са се опитвали да сумират преференциите от машинните и хартиените бюлетини. Предложени са ограничения за възстановяване на формуляра за протокола с резултатите, на образованието и мотивацията на СИК, в това число редуциране на часовете за гласоподаване.

Друг проблем, който се акцентира е това, че законови и методологически празнини изкушават СИК и РИК в късните часове след изборния ден да натъкмяват " неизлизащи " гласове с математически хитрости като прибавянето или отнемането им към/от категорията " Не поддържам никого ". В разбора се предлага да бъдат дефинирани оптимално възможни несъответствия, а при надхвърлянето им в РИК наложително да се отварят чувалите за наново преброяване на бюлетините.

Според Обществения съвет към ЦИК идеята за видеоизлъчване и видеозаписи от секциите е разрешила на анализаторите да надникнат в кухнята на СИК с техните положителни, недотам положителни или учудващо безсмислени практики. В същото време позитивно признатата от обществото подмяна на " тъмните стаички " с паравани за гласоподаване се е натъкнала на нежеланието на държавното управление и на ЦИК да дадат на общините съответни инструкции.

Общественият съвет предлага опазване на видеоконтрола за директно идните избори и единна държавна поръчка за параваните за всички секции.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР