В отпуск сте или наближават почивните дни, а вие все

...
В отпуск сте или наближават почивните дни, а вие все
Коментари Харесай

Четири свежи идеи за разходка около София

В отпуск сте или наближават почивните дни, а вие към момента се чудите къде да отидете на разходка...

Близо до София има забавни места, които може да посетите и не лишават повече от половин ден. Ето и четири хрумвания за еднодневно забавление:

Боянски водопад

Истинска привилегия за софиянци е близостта на Витоша планина до града. Тя е избавление от горещите дни, фитнес навън и прелестен метод да прекарате почивните си дни.

Едно от най-интересните места там е Боянският водопад. До него се стига през квартал Бояна, емблематичната Боянска черква и от там стартира пешеходната разходка.

Преходът е прелестен и лек, само че би трябвало да внимавате, тъй като тук-там има хлъзгави сектори. Затова е целесъобразно да сте с комфортни обувки, със здрава подметка.

Боянският водопад е формиран от Боянската река и е най-високият във Витоша със своите 25 метра фонтан. Разбира се, както за всеки водопад, и тука най-подходящото време за посещаване е напролет, след топенето на снеговете, тъй като тогава е най-пълноводен и впечатляващ.

Великият Иван Вазов е написал цяло стихотворение за Боянския водопад:

„ Тоя водопад ти се коства, че не иде от върха на Витоша, а нейде от небесните небеса, носейки със себе си лучите на синевата и шума на бурите им " – Иван Вазов „ Водопад “

Черни връх

Отново се спирам на Витоша, защото има много какво да се види в тази красива планина. Едно отлично място е първенецът ѝ – Черни връх. Той е висок 2290 метра и на върха му има чайна и астрономическа обсерватория. Лесен е за нанагорнище, подобаващ е даже за по-малки деца.

Има няколко маршрута до него, като най-популярният е около хижа Алеко. От там също има 2 пътеки. Едната е тъкмо през пистата, по-стръмна първоначално, само че по-кратка, която предлагам на качване, до момента в който силите ви са към момента свежи и към този момент слизане по другата, която е много по дълга, само че полегата и излиза зад хижата. По този метод ще се насладите на разнообразни планински пейзажи.

Именно с групово нанагорнище на Черни връх се слага началото на Туристическото придвижване у нас. Походът е проведен от Алеко Константинов на 27 август 1895 година В този исторически преход взимат присъединяване над 300 души, като измежду тях е бил и писателят Иван Вазов.

Костенски водопад

От Витоша се пренасяме в подножието на Рила. Костенският водопад се намира покрай село Костенец и до него може да се стигне и с кола.

Водният скок е с височина от 12 метра и наоколо до него има минерални извори и няколко хотела, в които може да си извършите една дребна СПА отмора. Районът към водопада също е хубав и ветровит. Която и пътека да изберете, няма да съжалявате, тъй като ще се насладите на част от хубостта на този дял на Рила.

Екопътека Бели Искър

На към 70 км от Софиия, покрай Самоков се намира едно красиво и ветровито място за разходка, което е съвършено за избавление от летните горещини.

Маршрутът стартира от края на село Бели Искър като реката се пресича на няколко пъти по красиви мостчета, всеки от които носи друго име.

През по огромната част пътеката минава в гората, с аспект към реката. Преходът е доста лек и прелестен.

Вижте още:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР