“В отговор на въпроса на госпожа Нинова как да се

...
“В отговор на въпроса на госпожа Нинова как да се
Коментари Харесай

Христо Мутафчиев възмутен от парите за изкуство в проектобюджета

“В отговор на въпроса на госпожа Нинова по какъв начин да се оправим с изкуствения разсъдък. На времето в средновековието гладните селяни са взимали пръчки и са пребивали господаря, опожарявали са замъкът и са му разграбвали имуществото. Аз предлагам да пребием основателите на изкуствения разсъдък, както и самия изкуствен интелект. Има писатели, които са предрекли това, войната на световете и хората, които се бият против машините. " Това съобщи ръководителят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, който взе присъединяване в полемиката " Съвременни провокации пред хората на труда ", проведена от Българска социалистическа партия по случай 1 май, оповестиха от партията.

Той изясни какви са проблемите пред българските актьори. " Когато 2005 година станах ръководител на Съюза на артистите, тогава в трудовия класификатор беше записано, че труда на миньора и артиста са едно и също нещо. И двете специалности се практикуват в закрити и запрашени пространства под изкуствено осветяване, под открити тежести. Единствената разлика е, че ние работим без каска на сцената, хората се амортизират, а заплатите ни са може би 3 или 4 пъти по ниски от заплатите на миньорите ", изясни Мутафчиев.

" Не че би трябвало да се понижат заплатите на миньорите не, техните би трябвало да се подвигат. Но заплащането на хората в бранш " Сценични изкуства " би трябвало да бъде съответно за времето, в което живеем. Не разбирам по какъв начин е допустимо в заложения нов бюджет да заложат с 36 млн. по-малко за изкуство, в случай, че ние на всички места приказваме, че би трябвало да се усилва заплащането на хората в театрални изкуства ", съобщи той

" Един музикант, с цел да стигне до специалността цигулар, той от 5 до 18 годишен би трябвало да свири по през целия ден. Той няма детство. Тези хора са с безусловно обезценен труд ", изясни Мутафчиев.

Той сложи и въпроса,че браншовите съглашения не действат, макар, че министърът на културата би трябвало да е поръчител. " Какъв закон е належащо да се направи, с цел да може, когато подпишем браншово съглашение сред работодатели и синдикати, шефове и феодали да го съблюдават ", попита в умозаключение Христо Мутафчиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР