В отговор на въпрос, след като заявява, че членството на

...
В отговор на въпрос, след като заявява, че членството на
Коментари Харесай

Мицкоски иска ново споразумение межу България и Северна Македония

В отговор на въпрос, откакто декларира, че участието на Северна Македония в Европейски Съюз е негов приоритет, по какъв начин ще реши този проблем, той дава отговор, че е подготвен незабавно след съставянето на новото държавно управление на Северна Македония да седне с българското държавно управление и " дружно да бъде търсено решение, което да бъде почтено, в което да няма нито победител, нито губещ ", което е " от общ интерес - България да има още един комшия, който скоро да бъде член на Европейския съюз, а Северна Македония да бъде част от европейското семейство ".

Мицкоски декларира, че в договорите с Гърция и България го тормози " безпринципната политика, която съседите непрестанно организират по отношение на (Северна) Македония повече от три десетилетия " , добавя Българска телеграфна агенция.

" Казусът с България кулминира след злоупотребата с ветото през есента на 2019 година, когато то беше наложено . Един фиктивен до този миг проблем, който някак изплува на повърхността заради вътрешнополитически потребности на българските политици. Смятам, че т. нар съглашение, основано на френското предложение, което реализираха (България и Северна Македония) не е решение, а съставлява спомагателен проблем. И по тази причина считам, че е в полза на България, само че на първо място в полза на (Северна) Македония да имаме едно почтено съглашение... което ще изведе (Северна) Македония по бърз път към пълноправно участие в Европейския съюз, а няма да затъне в национално-романтични тематики, принадлежащи на Средновековието ".

Коментирайки идните в страната избори през идната година, които е уверен, че ВМРО-ДПМНЕ ще завоюва, Мицкоски споделя, че " би било здравословно за (най-голямата албанска партия и съдружен сътрудник на ръководещия в този момент СДСМ) Демократичния съюз за интеграция да остане за известно време в съпротива, с цел да може да откри своите програмни правила ", а албанската съпротива да получи късмет " да носи отговорност в страната и да види какъв потенциал има ". Той декларира, че вратата за договаряния за сформиране на държавно управление след изборите не е затворена за нито една политическа партия, в това число за Левица.

" В края на краищата вечерта на изборите.... ще се знае тъкмо разпределението на силите в новия състав на Народното събрание и контурите на новата коалиция, която ще бъде водена, несъмнено, от ВМРО-ДПМНЕ ", споделя Мицкоски.

В изявлението той още веднъж декларира, че съгласно ВМРО-ДПМНЕ техническото държавно управление, което приготвя изборите и ръководи страната 100 дни преди парламентарните избори, би трябвало да бъде отстранено, тъй като от него " страната не печели, а губи ", само че в случай че това не се случи за тези избори, " ВМРО-ДПМНЕ ще номинира своите представители в ресорите на Министерство на вътрешните работи и Министерството на труда и обществената политика и ще има свои заместници в Министерството на финансите, на земеделието и на осведомителното общество и администрацията ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР