В отговор на руската инвазия в Украйна, държавните и правителствени

...
В отговор на руската инвазия в Украйна, държавните и правителствени
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС имат съгласие за санкции срещу Русия в три сектора: транспорт, енергетика и финанси

В отговор на съветската инвазия в Украйна, държавните и държавни ръководители на страните от Европейски Съюз утвърдиха обстоен пакет от наказания против Русия. Те ще се простират върху три съществени бранша: енергетика, финанси и транспортна индустрия. Санкциир ввключват експортен надзор за избрани артикули и ограничавания на визовите политики.

Пакетът е квалифициран от Европейската комисия, следва формалното му приемане от съвета на министрите на страните-членки, което би трябвало да се случи в петък.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен го дефинира като пакет от „ всеобщи и целенасочени наказания “.

Според информацията на " Шпигел " основна цел на глобите във финансовия бранш е да бъдат откъснати съветските банки от финансовите пазари на Европейски Съюз. В бъдеще те към този момент не би трябвало да могат да заемат или дават пари в Европейски Съюз. Освен това, би трябвало да се предотврати рефинансирането на съветски държавни компании в Европейски Съюз. Техните акции към този момент няма да могат се търгуват в Европейски Съюз. Подобни рестрикции се възнамеряват и за енергетиката.

Основната цел на глобите в транспортния бранш е да се прекратят доставките на аварийни елементи и други технологии за съветската авиационна промишленост. Смята се, че тази мярка ще постигне голям резултат с релативно малко старания и даже е възможно  да приземи цели флотилии. Ще се вкара и  контролът върху износа на високотехнологични артикули и програмен продукт, с концепцията да се затрудни по-нататъшното развиване на други основни съветски промишлености.

По отношение на визовата политика се очаква ограниченията да са ориентирани към руснаци, които преди този момент са имали привилегировани благоприятни условия за влизане в Европейски Съюз. Освен дипломатите, това включва и предприемачи. 

Представителят на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел назова ограниченията " най-строгият пакет от наказания, за който интернационалната общественост в миналото е постигала единодушие ".

„ Нашите наказания ще ударят сърцето на съветската стопанска система “, сподели белгийският министър председател Александър Де Кру.

Изключване на Русия от интернационалната платежна система Swift, не е било планирано да влизат в проекторешението, твърди осведомителната организация dpa.

Смята се обаче, че на по-късен етап е допустимо и да се стигне отрязването на достъпа на Русия до Swift, както и самата Русия да спре да доставя на Европейски Съюз природен газ. Очевидно, че сюжетът се пази като реципрочна мярка. Руската държавна компания " Газпром " до момента е доставяла към 40 % от газа, употребяван в Европейски Съюз.

Канцлерът Олаф Шолц е изразил запаси в Брюксел по отношение на вероятното изключване на Русия от интернационалната платежна система Swift. На въпрос за тази наказателна мярка, Шолц е дал отговор, че е належащо да се отсрочат избрани наказателни ограничения, ако обстановката ескалира в допълнение. Освен Германия, противници на отнемането на достъпа на Русия до Swift, са още Кипър, Италия и Унгатия.

Малко по-рано и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи нови наказания против Русия. Съединени американски щати замразяват балансите на четири съветски банки в Съединени американски щати. Втората по величина съветска банка VTB също е наранена. Наказателни ограничения има и във връзка с най-голямата съветска банка Сбербанк.

Правителството на Съединени американски щати желае да ограничи оптимално достъп на Русия до международните финансови пазари.

Байдън също по този начин разгласи нов надзор върху износа и наказателни ограничения против някои руски олигарси. „ Това ще докара до тежки разноски за съветската стопанска система, както непосредствени, по този начин и в дълготраен проект “, сподели президентът на Съединени американски щати.

Американската администрация наложи наказания и на 24 лица и организации от Беларус поради поддръжката, която оказват на съветската инвазия в Украйна.

Байдън сподели също, че наказания, които да са лично против съветския президент стоят като опция, само че няма да бъдат налагани в този момент. Това важи и за изключването на Русия от интернационалната платежна система Swift. Байдън също уточни, че тази стъпка среща съпротива в Европа. Оценката му се удостовери от срещата на върха на Европейски Съюз.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР