В отговор на делото, заведено от Южна Африка в Международният

...
В отговор на делото, заведено от Южна Африка в Международният
Коментари Харесай

Нетаняху не приема обвинението в геноцид

В отговор на делото, заведено от Южна Африка в Международният углавен съд (МНС) на Организация на обединените нации, израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че обвиняването в геноцид е " възмутително ".

Международният углавен съд през днешния ден разпореди Израел да предприеме дейности за попречване на актове на геноцид във войната против " Хамас " в линията Газа, само че не прикани за неотложно преустановяване на огъня, както изиска Южна Африка, съобщи Ройтерс.

Нетаняху съобщи, че Израел е зает с интернационалното право, само че повтори, че страната му има право да се пази, съобщи Българска телеграфна агенция. 

" Както всяка страна, Израел има главно право да се пази ", сподели той в изказване, оповестено на иврит.

" Международният съд в Хага заслужено отхвърли скандалното искане да ни лиши от това право ", сподели той, явно имайки поради обстоятелството, че съдът се въздържа да призове за неотложно преустановяване на огъня.

" Но самото изказване, че Израел прави геноцид против палестинците, е освен погрешно, само че и възмутително, и готовността на съда даже да разисква това е срам, който няма да бъде премахнат в продължение на генерации. "

" Ангажираността на Израел към интернационалното право е непоколебима. Също толкоз хладнокръвен е и свещеният ни ангажимент да продължим да пазиме страната си и да пазиме народа си. Както всяка страна, Израел има изконно право да се пази. "

" Израел ще продължи да се пази против " Хамас ", геноцидна терористична организация ", добави Нетаняху.

Той уточни, че Израел води война против терористите от " Хамас ", а не против палестинските цивилни жители.

На другия полюс бяха реакциите на наредбата на МНС от страна на критиците на дейностите на Израел.

Външното министерство на Южна Африка означи, че " днешният ден бележи решителна победа на интернационалното господство на закона и значим стадий в търсенето на правдивост за палестинския народ ".

" Няма никакво надеждно съображение Израел да продължава да претендира, че военните му дейности са в цялостно сходство с интернационалното право, в това число Конвенцията за геноцида, като се има поради решението на Съда. "

Палестинският външен министър Рияд ал Малики означи: " Призоваваме всички страни да подсигуряват, че всички краткотрайни ограничения, разпоредени от Съда, ще бъдат изпълнени, в това число от Израел, окупационната мощ. Това е правно обвързващо обвързване. "

Сами Абу Зухри, почитан представител на " Хамас ", разяснява, че " решението на Международния съд е значимо, защото способства за изолирането на окупатора (Израел) и откриване на закононарушенията му в Газа. "

Външният министър на Иран Хосейн Амирабдолахиан прикани с обява в платформата " Екс " израелските управляващи да бъдат изправени пред правораздаването, откакто Международният съд подреди на Израел да предприеме ограничения за попречване на актове на геноцид в Газа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР