В основата на всички грешки е спокойната увереност, че нищо

...
В основата на всички грешки е спокойната увереност, че нищо
Коментари Харесай

Как да не убием акумулатора през лятото?


В основата на всички неточности е спокойната убеденост, че нищо не заплашва акумулатора на автомобила през топлия сезон. Оказва се обаче, че и през лятото той също е съществено заплашен и може да излезе от строя. А това може да донесе съществени проблеми, изключително в случай че човек се намира на място, където не може да зареди батерията и няма от кого да получи ток.

Разбира се, всички тези проблеми може да бъдат избегнати, като сигурният метод за това, е да бъдат избегнати някои съществени неточности, които водят да привършване на акумулатора и неспособност той да бъде употребен още веднъж. На всички би трябвало да бъде ясно, че батерията под капака на автомобила също изисква непрекъснати грижи и внимание, с цел да може да служи повече време на притежателя.

Забравен потребител на сила

Най-често колата се оставя на паркинга с включени фарове, като в безоблачен ден е изцяло допустимо това да не бъде видяно. Резултатът е надълбоко разреждане на акумулатора, който може да оцелее след един-два сходни случаи. Ако това се повтаря, един ден даже зареждането на батерията няма да помогне.

В дълго време неизползваният батерия се получава електрохимическа реакция, при която се изразходват оловото и оловния диоксид, с цел да се получи олофен сулфат (или сулфатиране). Това важи най-много за батериите с технология AGM (Absorbent Glass Mat), при която позитивната и негативната плоча са разграничени от тънка мрежа от стъклени микровлакна, напоена с електролитна течност.

Случва се, всички потребители на сила в автомобила да са изключени, само че акумулаторът да се разреди. Това значи, че има дефектни съставни елементи – да вземем за пример, чистачките на предното стъкло, не са се върнали в естественото си състояние. Течът може да се дължи също на погрешно инсталиране на музикалната система или на алармата.

Понижено напрежение при зареждане

Виновни за това могат да бъдат нередовен генератор, раздължен ремък или нечисти контакти. Във всеки случай, в случай че батерията е непрекъснато недозаредена, процесите на сулфатиране протичат в нея - кристалите на оловен сулфат се утаяват върху електродите. Такава батерия няма да издържи дълго даже през топлия сезон. В сходни случи водачът може да усети освен леки проблеми със запалването, само че и с други системи – да вземем за пример, фаровете ще светят по-слабо.

Претоварване на мрежата

Допълнително съоръжение, няколко джаджи, свързани по едно и също време с " мултимедията ", към този момент усилват натоварването на мрежата. Екзотичен метод за заличаване на батерията е да свържете мощни мрежови консуматори към електрическата система на автомобила. микровълнова фурна, прахосмукачка, чайник. За тази цел доста хора купуват инвертор, който да достави спомагателна мощ. В този режим батерията ще издържи минута и половина, не повече. Затова постоянно стартирайте мотора, когато свързвате мощен консуматор.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР