В основата на украинската ДНК е свободата и достойнството, а

...
В основата на украинската ДНК е свободата и достойнството, а
Коментари Харесай

Украинката, заклеймила руската култура: Руснаците ще носят поколения белега на убийци, Русия ще бъде синоним на абсолютното зло

В основата на украинската ДНК е свободата и достолепието, а в основата на съветската ДНК е страхът и подчинението пред царя

Руснаците не могат да прогледнат, Украйна не се нуждае от тяхното смирение, няма да извиним

Часове след клането на украинци в Буча, Олена Пшенична, продуцент от Киев разгласява на страницата си във фейсбук свое есе, обвинявайки руснаците по света, че цинично трансферират виновността за закононарушенията на Путин, прикривайки се зад съветската просвета.

Текстът и бе преведен на десетки езици (виж,, б.р.) и публикуван по света, а Кремъл изиска от Facebook да отстрани поста й. Но „ истината не може да бъде спряна “, споделя Олена, която даде извънредно изявление за Faktor.bg.

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-жо Пшенична, вие безусловно изкрещяхте, че няма никаква съветска просвета, литература, кино, живопис, спектакъл и балет, а има страна на изроди, мародери, изнасилвачи и убийци. Думите ви получиха международен отзвук, клането в Буча ли провокира тази остра реакция?

- Тази остра реакция не е провокирана от клането в Буча. Клането в Буча беше следващото доказателство за ужасните закононарушения на Русия в Украйна. Истинският геноцид на украинския народ. И целият свят още веднъж го видя. Той видя и онемя от смут. Сигурна съм, че и вие също. Ние видяхме единствено освободените Буча, Ирпин, Гостомел, Мотижин. Но на следващия ден ще забележим ужасите на освободената Бородянка, където кадировците бяха един месец. Ще се разкрият ужасите на Черниговска и Сумска област, над които са издевателствали съветските бойци. И други освободени градове и села в цяла Украйна. А какво ще стане като забележим Мариупол? Не мисля, че светът в миналото ще си елементарни, че е позволил това. Но да се върна към моята остра позиция. Тази реакция беше провокирана от друго. А точно от циничните опити на руснаците по света да отрекат войната и закононарушенията, които армията им прави против украинците. Не забелязвайки, безмълвно преструвайки се, че не са отговорни, че всичко това идва от Путин. И в това време прикривайки се с великата съветска просвета. Казвайки „ Ние не можем да бъдем ненавиждани, та нали ние сме децата на великата съветска просвета “. И това в този момент е главното им обръщение в границите на така наречен акция за „ избелване на съветската съвест “. Особено в Европа. Според мен това е двуличие. Лицемерие, за което не мога да мълча. Защото никоя просвета в никакъв случай няма да оправдае закононарушенията на съветския народ. Никоя просвета в никакъв случай няма да оправдае убийството на деца, изнасилването на дами и даже млади девойки, изтезанията над цивилни и бруталната експанзия против друга страна. Никоя просвета в никакъв случай няма да оправдае безмълвното единодушие с решенията на сатанинския им водач. В последна сметка безмълвното единодушие на руснаците е равно на поддръжката на Путин. Не можете да кажете „ не съм отговорен, аз съм културен човек “, само че в това време безмълвно да гледате по какъв начин съветските бойци унищожават украинците. Това е позор и двуличие. И за това беше текстът ми.

- Като човек от региона на Киев, разкажете, какво още не знае светът за зверствата на руснаците по вашите родни земи?

- Родена съм и израснах в Киевска област. В родното ми село имаше яростни борби. Под къщата, където прекарах детството си, имаше танкове. Близките ми и съучениците ми се криеха в мазетата. Децата ми и аз бяхме принудени да бягаме под обстрел. Синът ми има разстройство от аутистичен набор. Нямате визия какъв смут претърпя детето ми. Къщите на моите близки са разрушени. Баща и брат на моя сътрудник бяха убити от съветски бойци и заровени в всеобщ гроб в Буча. 25-годишна учителка в учебното заведение на щерка ми беше изнасилена девет пъти от съветски бойци пред очите на родителите си. И по-късно отвлечена. И никой не знае дали е още жива. Можете ли да си визиите това безчовечие? Колега на мой другар беше погубен в едно от окупираните села в регион Бровари (Киевска област). Убит пред очите на брачната половинка и детето си. И преди да бъде разстрелян, съветските окупатори са го принудили да гледа по какъв начин изнасилват дамата му. Можете ли да си визиите мащаба на този призрачен сън? Убиват, изнасилват, изтезават. Това не са хора, това са животни. И това е без да ви описвам за мащаба на мародерството. Обират къщите на украинците. Пред очите на приятелката на майка ми съветски бойци ограбиха къщата й. Отнеха всичко. Свалиха даже металните керемиди от покрива. А след това я простреляха в единия крайник. Просто като " подарък " за спомен. Разказах ви единствено дребната част от тези закононарушения. Само за хората, които познавам персонално. Мащабът на закононарушенията на съветската войска е ужасяващ. И доста се надявам международната общественост да ги накара да отговорят за това.

- Защо десетилетия наред цивилизованият свят се залъгваше с по този начин наречената съветска просвета и създатели, само че отхвърляше да види кремълските злодейства в Чечня, Грузия, Крим, Сирия, Украйна, убийствата на политици и съперници на режима на Путин? Може ли да си изверг и да претендираш, че си притежател на някакви полезности?

- Това е доста сложен въпрос. Трябва да кажа, че ние, украинците, в никакъв случай не сме си правили илюзии за руснаците. През цялата ни история сме усещали „ имперските “ упоритости на северната ни съседка. Точно комшия, а не " брат ". Важно е да се разбере, че украинците в никакъв случай не са се считали за „ приятелски “ народ на Русия. Това е разказ, който самата Русия е наложила на всички и на всички места. Задължително наричайки себе си „ по-голям брат “. Трудно ми е да схвана за какво съществуват тези илюзии за Русия като притежател на културни полезности в цивилизования свят. Все отново войната в Украйна е единствено една от стъпките на военните зверства на Руската федерация след Чечения, Грузия, анексирането на Крим, Донбас, Сирия. Днес светът вижда какво е Русия, само че продължава да търси някакви оправдания. Възможност да оправдае по този метод бездействието си. А също и взаимозависимост от съветската газова " игла ". Казвайки: вижте, там има положителни хора, там има толкоз огромна просвета, има толкоз необятна съветска душа. Но тези извинения не могат да съществуват. И никоя просвета или митична съветска душа не може да оправдае убийства, изнасилвания и мародерства. Също по този начин желая да се обърна към руснаците, които крещят на всички места, че са носители на велика просвета. Защо вместо да крещите за потисничеството над културата не спрете тази кървава война? Какво морално право имате да обвинявате света, че ненавижда руснаците, когато с вашето безмълвно единодушие или даже поддръжка, военната машина на Путин убива хиляди хора в Украйна?

- Украинците познавате и разбирате светогледа на руснаците, за какво визиите ни за тях се оказаха сбъркани, по какъв начин да си разбираем резултатите от изследвания на Левада център, че над 80% от тези хора поддържат военните дейности в Украйна – това признаци на душевен болен народ ли са?

-Първо, огромна неточност е да се счита, че украинците схващат мирогледа на руснаците. Ние сме два изцяло разнообразни народа във връзка с полезности и морални правила. В основата на украинската ДНК е свободата и достолепието. Това е, което демонстрираме на света в този момент. В основата на съветската ДНК, коства ми се, е страхът и подчинението пред царя. Затова изобщо не разбираме техния светоглед. Трудно ни е да разбираем даже на себе си, а и на света, за какво 140 милиона руснаци толерират тази ужасна война. Някои с открита поддръжка, други с безмълвното единодушие. Трудно ни е да си представим по какъв начин това стана допустимо в центъра на цивилизования свят през 21 век. Можем единствено да гадаем. Според мен казусът е в няколко аспекта. Аспект №1 - заболели " имперски " упоритости, които се култивират в съветското общество. Отвсякъде крещят „ Русия е велика мощ “, „ Велика и мощна съветска войска “, „ Всички би трябвало да треперят пред нас “, „ Русия в никакъв случай няма да стане на колене “ и други налудничави лозунги. И в случай че го правиш десетки, даже стотици години, всички стартират да имат вяра. Аспект №2 - отвращение за сериозно мислене, търсене, анализиране. В Русия работи страшна пропагандна машина. Години наред някаква извратена истина на Путин се налива в съветските глави от телевизионните екрани. А както знаем, той има своя версия за историята освен на Русия, само че и на други самостоятелни страни. Вместо да включат критическото мислене, да търсят различни източници на информация, да проучват, руснаците неразумно гълтам всичко, което им налива в главите кремълската телевизия. А аспект №3 е страхът. Страхът в ДНК-то на съветската нация. Страхът от гласоподаване, страхът да не се противопоставиш на системата, страхът да бъдеш самоуверен. И всичко това дружно евентуално изяснява данните на Левада център. Въпреки че ми е мъчно да го схвана. Не си представям, че същото може да се случи и в Украйна. Че украинският народ безмълвно ще следи или, още по-лошо, ще поддържа кървава война, както вършат руснаците в този момент.

- Руската Църква претендира да е лидер в общността на православието, само че по време на Великденския пост и в очакване на Възкресение Христово мълчи за убийствата и безчовечността против украинския народ – това не е ли сатанинство?

-Ох, с Руската православна черква нещата стоят още е по-зле, в сравнение с казвате. Руската черква не мълчи за убийствата на украинци. Тя ги поддържа. Главата на Руската православна черква патриарх Кирил персонално отслужва богослужения в църквата на въоръжените сили на Руската федерация, възхвалява съветските бойци и назовава военната им работа героизъм. Руските управляващи намерено употребяват Руската православна черква за военна агитация. Следователно, на въпроса дали това е сатанизъм или не, мога да кажа единствено едно: това е сатанизъм и ужасяващ грях. Но Господ вижда всичко.

- Вярвам, че войната ще свърши, а Путин и обкръжението му ще бъдат клиенти на съда в Хага, само че ще има ли същинско смирение от страна на съветския народ, да се надаваме ли на знамение, че слепи могат да прогледнат? А и дали въобще руснаците желаят да прогледнат?

-Вие казахте нещо основно: желаят ли руснаците да прогледнат. Убедена съм, че не. Защото, в случай че руснаците желаеха да прогледнат, те несъмнено щяха да видят войната и дълбоката бездна, в която ги увлича даже не Путин, а личната им слепота. Друг е въпросът дали украинците се нуждаят от тяхното смирение. Честно казано, не. Защото тяхното смирение няма да върне хилядите убити украинци. Защото покаянието им няма да възвърне Мариупол, Харков, Буча, Охтирка и други градове, изтрити от лицето на земята. Защото тяхното смирение няма да възвърне вярата на щерка ми тийнейджърка, че някъде по света има сигурност, няма да излекува нейната контузия. Защото тяхното смирение няма да излекува в сърцата ни ужасната и дълбока рана, която ни нанесоха с тази война. И тяхното смирение несъмнено няма да ни накара да извиним. За страдание това е непростимо. Никога. Твърде кърваво. Твърде незаслужено. Твърде доста боли. Това смирение би трябвало на самите тях. Ако, несъмнено, в тях е останало нещо човешко.

- Какъв белег ще остави тази злокобна война върху облика на Русия и на всеки руснак?

- Мисля, че ще би трябвало да носят белега на безмилостни убийци, нашественици, изнасилвачи и мародери в продължение на генерации. Русия вечно ще бъде синоним на думата „ безусловно зло “. Защото нямам доверие, не желая да имам вяра, че някой в цивилизования свят, някой, който има сърце, може да не помни ужасните фрагменти на измъчени цивилни в Буча, увити в килим изнасилени от съветски окупатори девойки, бомбардирания трагичен спектакъл в Мариупол и стотици други ужасяващи картини от тази кървава война на Русия против Украйна. Искрено благодаря на вас и на целия български народ за поддръжката. За това, че не стоите в профил. За това, че усещате нашата тъга. И за това, че със силата на поддръжката си и вие приближавате успеха на положителното над злото. Благодаря!
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР