В опит за заблуда относно броя приети с хронични заболявания

...
В опит за заблуда относно броя приети с хронични заболявания
Коментари Харесай

Нови обвинения в лъжи към Столична община заради приема в детските градини

В опит за илюзия по отношение на броя признати с хронични болести деца в детски градини в София упрекна неправителствената организация Национален предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система (НИККИОС).
Според НПО-то било безспорна неистина оправданието за разликата в числата в две предоставени таблици със статистика за признати в детски градини деца с хронични болести . Комитетът е уверен, че в първата таблица няма деца с по няколко диагнози, а се приказва единствено за деца с хронично заболяване, като не се прецизира дали болното дете страда от едно или повече болести. От дирекциите " Образование " и " Здравеопазване " на Столична община обаче са безапелационни, че разликата от 960 деца сред двете таблици идва поради това, че във втората таблица имало информация единствено за водещото заболяване . Ако има деца с дублирани болести, разликата ще е по-голяма, уверени са от НИККИОС, които прибавят, че " няма информация от какво са заболели " въпросните 960 деца.
Двете таблици отразяват следните данни – първата регистрира броят на признатите деца по хронично заболяване, а втората – брой признати деца по хронично заболяване, само че с резюме " водеща диагноза по Международната подредба на заболяванията ". Разликата идвала, тъй като имало деца с ТЕЛК – нещо, което НПО-то не приема изрично и смята, че ТЕЛК също би трябвало да попада в листата с хронични болести.
От Столична община споделят и, че деца се одобряват на съображение решение на ТЕЛК или протокол от лекарска консултативна комисия (ЛКК). Отправено било искане към здравното министерство да бъде направен " показателен лист на хроничните болести при децата ". Здравното министерство обаче отвърнало, че можело да се употребява описът от Наредба 39/2004 за профилактичните прегледи и диспансерията и да не се издава напътствие да не се одобряват деца с диагнози от ЛКК и ТЕЛК .
Припомняме, че съгласно НИККИОС и други неправителствени организации в действителност няма обединен съответен лист, по който детските градини да работят. Сега НИККИОС обобщава, че Столична община се оправдава, че здравното министерство хем им показало лист, хем дало да се одобряват деца с всевъзможни диагнози . По правилник определен от Столична община, даже децата да имат протокол от ЛКК, то болестта би трябвало да е включено в листата с хронични болести, безапелационни са от НИККИОС. Организацията демонстрира и писмо от зам.-кмета по обучение на Столична община Тодор Чобанов към шефовете на детски градини – да се съблюдава листата по Наредба 39/2004.
За край НИККИОС твърди и, че единствено една от диагнозите от ТЕЛК и ЛКК според таблиците в действителност я има в листата от Наредба 39/2004. Общината очевидно не желае да актуализира листата, с цел да може да има " необятни благоприятни условия за приемане на деца със всевъзможни болести, за които лекарска комисия е издала протокол или има в наименованието си " хронично " , споделят от неправителствената организация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР