В опит да намерят нови начини за ограничаване на технологичното

...
В опит да намерят нови начини за ограничаване на технологичното
Коментари Харесай

Представители на RISC-V заявиха, че санкциите на САЩ ще забавят иновациите в разработването на процесори

В опит да намерят нови способи за ограничение на софтуерното развиване на Китай, американските парламентаристи неотдавна предложиха да се контролира взаимоотношението на разработчиците на процесори с отворена архитектура RISC-V с китайски сътрудници посредством лицензи за експорт. Представители на RISC-V International, както оповестява Reuters, осъдиха самодейността, виждайки в нея опасност за опазване на настоящия ритъм на развиване на по-съвършени процесори.

Според представителите на този промишлен консорциум раздробяването на стандартите ще утежни изискванията за достъп на участниците на пазара до актуалните решения и географските пазари, както и ще утежни съвместимостта на основаните артикули и ще принуди разработчиците безусловно да губят време и запаси за редом осъществяване на една и съща работа.

В изказването особено се отбелязва, че в създаването на RISC-V се влага еднообразно в Северна Америка, Европа и Азия. Достъпът до едноименната архитектура не дава на нито една от страните подготвени предписания за процесори и никой от разработчиците не се оказва с преимущество пред останалите. Иновациите се осъществят доста по-бързо в границите на отворените стандарти и никой не е заставен да „ изобретява колелото “, акцентират представителите на RISC-V.

RISC-V към момента не се смята за равностойна опция на x86 и Arm разновидностите, които отдавна се употребяват в сървърните решения. Но редица компании, измежду които AMD, Apple, Intel, NVIDIA и Qualcomm, в това число и голям брой китайски компании, подложени на санкционе напън разчитат на развиването на тази отворена архитектура.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР