В Окръжния съд в Шумен започна делото за влаковата катастрофа

...
В Окръжния съд в Шумен започна делото за влаковата катастрофа
Коментари Харесай

Започна делото за Хитрино

В Окръжния съд в Шумен стартира делото за влаковата злополука в Хитрино от 10 декември 2016 година. Обвиняеми са двамата машинисти, управлявали дерайлиралия трен край Хитрино. Димитър Михнев и Радослав Петков ще дават отговор за гибелта на 7 индивида и 14 потърпевши. Първото съвещание на съда по делото бе разпоредително и на него като частни обвинители бяха конституирани всички потърпевши и близки на починалите, заяви Дарик.

Пострадалите са общо 29 - наследници на 7-те починали и 14 души, ранени от случая. Това закононарушение е по превоза, за което се планува наказване от 5 до 20 години затвор, изясни Стилиян Стилиянов, който е пресаташе на Шуменския областен съд. Според държавното обвиняване причина за настъпилото жп произшествие е, че товарният трен се е движил с двойно по-висока от позволената скорост.

Това е довело до претоварване и разрушение на стоманения път и дерайлиране на част от вагоните. В обвинителния акт е посочено, че машинистът на товарната комбинация Димитър Михнев не е извършил неотложно, тъкмо и абсолютно напътствията на сигнала на предупредителния семафор. При нахлуване в гарата управлявал влака със скорост 78 км/ч и не понижил скоростта до 40 км/ч.

Вторият локомотивен ватман Радослав Петков не подхванал дейности за неотложно прекъсване на влака, откакто Михнев не посочил с дейности, че ръководи безвредно влака.

Адвокатите на машинистите желаеха отказ на прокурора Маргарита Георгиева. Те желаеха и връщане на делото за доразглеждане, защото не са им били дадени видеозаписи от огледи на дерайлиралите цистерни и локомотив. Съдът обаче отхвърли настояванията.

На откритото съвещание с изключение на двамата обвинени участваха и доста от потърпевшите.

Стефан Стефанов е един от очевидците на случая и помагал на потърпевшите още в първите минути след гърмежа. Очакваме да излезе истината за Хитрино след 401 дни. Дано да има някакво отмъщение за хората, сподели той.

По създание делото ще стартира на 7 март. То ще се гледа по тип съкратена процедура, като няма да бъдат призовавани всички очевидци и движимости лица.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР