В около 23:15 ч. българско време беше потвърдено отделянето на

...
В около 23:15 ч. българско време беше потвърдено отделянето на
Коментари Харесай

УСПЕХ: Китай изстреля своята първа възвръщаема мисия до Луната!

В към 23:15 ч. българско време беше доказано отделянето на автоматизираната междупланетна станция от горната степен на ракетата-носител. “Чанг’e 5 ” понастоящем се намира във високоелиптична околоземна орбита и през идващите няколко дни се чака да организира независимо запалване над моторите си, с цел да се насочи към естествения ни сателит. Същевременно в 23:25 ч. беше оповестено и сполучливото разрастване на слънчевите акумулатори – най-критичната начална стъпка директно след изстрелването. 

Китайска роботизирана експедиция ще лети по схемата на “Аполо ”, а не както са го правили руските инженери – посредством непосредствено кацане на лунната повърхнина. “Чанг’e 5 ” включва спускаем уред, степен за отлитане от Луната, орбитален отсек и възвръщаема капсула. След като задачата навлезе в окололунна орбита на 28-ми ноември, спускаемият уред и степента за отлитане ще се отделят от орбиталния отсек и на 29-ти ноември ще извършат меко кацане във вулканична околност, която е част от Океана на бурите на забележимата страна на Луната.

Докато “Чанг’e 5 ” е на лунната повърхнина, специфична пробивна машина ще дълбае до достигането на дълбочина от 2 метра, а посредством роботизирана ръка ще бъдат загребани проби от почвата и скалите. Материалът ще бъде изместен в степента за отлитане, посредством която ще бъде изстрелян към орбиталния отсек. Там пробите би трябвало да бъдат трансферирани в спускаемата капсула за транспорт към Земята. Прибирането вкъщи би трябвало да е реалност на 16-ти или 17-ти декември. 

Разбира се, задачата е прекомерно амбициозна и крие голям брой опасности. Провалът дебне екипа на всяка крачка. За всеки случай китайците са се застраховали и са построили аварийна и идентична роботизирана станция – “Чанг’e 6 ”. Ако “Чанг’е 5 ” се провали, “Чанг’e 6 ” ще би трябвало да се опита да вземе проби от същото място. Но в случай че актуалната експедиция се увенчае с триумф, “Чанг’е 6 ” ще извърши първото в историята на човечеството кацане на Южния полюс на Луната през 2023 година.

Американските пилотирани задачи “Аполо ”, извършени в интервала сред 1969 и 1972 година, са донесли на Земята общо 383 кг лунен прахуляк и скали. Съветските роботизирани експедиции “Луна 16 ”, “Луна 20 ” и “Луна 24 ” са съумели да доставят към 301 грама. След приключването на “Луна 24 ” през 1976 година не е имало други опити за транспорт на материал от Луната към Земята. 

Не че НАСА се е отказвала от възвръщаемостта, само че актуалните американски експедиции са фокусирани върху други небесни тела. Американската задача “Дженезис ” съумя да достави на Земята проби от слънчевия вятър през 2004 година, а през 2006 година беше донесен материал от кометата Уайлд 2 от задачата “Стардъст ”. Освен Щатите, през 2010 японската роботизирана експедиция “Хаябуса ” се прибра вкъщи с микроскопични проби от метеорита Итокава. 

Междувременно през октомври нова американска задача “Озирис-Рекс ” се спусна на повърхността на метеорита Бену и взе проби от него, а през декември чакаме завръщането на Земята на японската автоматизирана междупланетна станция “Хаябуса 2 ” със скали и почва от метеорита Рюгу. През февруари 2021 година на Червената планета ще кацне марсоходът на НАСА “Пърсъвиърънс ” – първата от общо три задачи, които ще кулминират с доставката на марсиански проби на Земята.

И през идващите години роботизираните задачи на Съединени американски щати и Япония ще са фокусирани върху метеоритите и Марс, до момента в който усвояването на Луната наподобява ще остане най-много обект на държавната космонавтика на Китай. Не че американците са се отказали от естествения ни сателит, само че в границите на програмата “Артемида ” НАСА по-скоро ще подкрепя частни компании за превоз на хранителни запаси и хора до лунната повърхнина и назад, вместо интензивно да дирижира кое по какъв начин да се прави. Ако желанието на Щатите се увенчае с триумф, някой ден до Луната ще летят комерсиални задачи също както през днешния ден до Международната галактическа станция пътува частният пилотиран транспортен съд “Крю Драгън ”. 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР