В океана вече има от какво да се страхуваме -

...
В океана вече има от какво да се страхуваме -
Коментари Харесай

Потънала руска ядрена подводница облъчва океана с жестока радиация

В океана към този момент има от какво да се опасяваме - от жестоки акули до небрежни петролни разливи. Сега обаче научаваме за един напълно друг тип " разлив ", който прави океана по-опасен от всеки път.


Според IFL Science съветска подводница, потънала край крайбрежията на Норвегия през 1989 година, е изпуснала радиация в океана, евентуално от двете нуклеарни торпеда, които корабът е носил.

Конкретният вид съветска нуклеарна подводница е прочут като " Комсомолец " К-278. Въведена за първи път в употреба през 1983 година от Съветския съюз, тя е била застрашителен боен кораб в разгара на Студената война. По-специално този вид подводници будеха боязън, тъй като титаниевият им корпус (изключителна необичайност при подводниците по това време) позволяваше да се спускат на 3000 фута под водата.

Благодарение на тази специфичност тази нуклеарна подводница е била в действителност единствена по рода си. Ето за какво беше толкоз разочароващо за Русия (и за военноморските запалянковци като цяло), че този транспортен съд потъна през 1989 година Той обаче не е бил изгубен в борба: вместо това корабът е потопен поради пожар на борда, излязъл отвън надзор.

Въпреки че тази нуклеарна подводница може да е била най-съвременна по това време, хората на борда въпреки всичко е трябвало да се оправят с механични неизправности като късо съединяване, а сходни проблеми могат да доведат до съдбовни последствия. Точно това се случило, когато такова късо съединяване провокирало пожар на кърмата, който довел до проблеми с електричеството в цялата подводница. Това довело до изключване на водния реактор под налягане на плавателния съд и откакто екипажът не съумял да потуши пожара или да възвърне електрозахранването, по-голямата част от него в последна сметка починал заради хипотермия, откакто нуклеарната подводница потънала на океанското дъно. За благополучие 27 души от екипажа съумяват да избягат от потъващия транспортен съд и евентуално са си представяли, че тяхната подводница в никакъв случай повече няма да нарани никого. Това съмнение обаче се оказва неправилно.

Когато през 2019 година норвежки откриватели сканират региона, те откриват, че във водните проби, взети от останките, радиацията е 800 000 пъти по-висока от естественото за региона. Очевидното умозаключение въз основа на тези констатации е, че тази нуклеарна подводница от епохата на Студената война изпуска радиация във водата.

Въпросните откриватели не са съумели да дефинират дали откритата радиация произлиза от нуклеарните торпеда, които подводницата е носела, или от нуклеарния реактор на плавателния съд.

Въпреки че и двата резултата звучат доста ужасно, норвежките откриватели следят равнищата на радиация във водата към тази нуклеарна подводница от началото на 90-те години. Те са открили, че плавателният съд се намира задоволително надълбоко под водата, че даже да се освободи цялата останала радиация, " въздействието ѝ върху заобикалящия я морски живот би било нищожно ".

Когато става дума за истории за потънали нуклеарни подводници, които изпускат радиация в океана, това евентуално е най-положителният резултат, на който бихме могли да се надяваме. Изглежда, че няма заплаха Годзила или други облъчени чудовища да оживеят от тази радиация. Все отново можем единствено да се надяваме, че целият този заплашителен случай, обвързван с подводницата и последвалото приключване на радиация, ще послужи като значимо увещание за всички нации по света да се съсредоточат върху отбраната и опазването на нашите води и океанския живот в тях. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР