В ожесточени спорове за парите за София влязоха общинските съветници

...
В ожесточени спорове за парите за София влязоха общинските съветници
Коментари Харесай

Бюджет 2024 скара общинските съветници в София

В яростни разногласия за парите за София влязоха общинските съветници в столицата. Най-болни се оказаха тематиките за просвета, спорт и детските градини, както и за неналичието онлайн лъчение на срещата. Общинарите се събраха на работна среща в постройката на Столичната община, с цел да обсъдят бюджета за следващата година. Какви са били рецензиите на партиите в СОС и кой и защо е желал повече пари обаче по този начин и не стана ясно, защото срещата не се излъчваше онлайн във фейсбук. Такава процедура има със съвещанията на Столичния общински съвет.

" Изразявам възмущението си по какъв начин може да не допуснете в зала, в която има камери и сме събрани целият общински съвет да ни представяте бюджета в опит за бистрота, лъчение онлайн, с цел да могат жителите и медиите да знаят какво се случва тук. Изпращате защитата да респектира сътрудници на групите за това кой какво записвал, снимал и има ли право. Това е извънредно недемократично ", сподели някогашният ръководител на СОС и сегашен общински консултант от ГЕРБ Георги Георгиев по време на съвещанието. Това излиза наяве от 15-минутно живо предаване, излъчено в профила на сътрудника му Димитър Вучев.

" Това е фарс, не обществено разискване. Няма да ни принуждавате през 2024 година да се връщаме в 1984 година по Оруел. Искаме преди всичко бистрота в този развой ", ядоса се още Георгиев.

Подобна рецензия насочи и общинският консултант от Българска социалистическа партия Ваня Григорова. Тя разкри, че " Защо жителите не би трябвало да чуят въпросите и настояванията? Това ли е транспарантното ръководство? Обещават средства, които обаче не залагат. Честито Продължаване на смяната! ", написа Григорова във фейсбук.

Иначе на срещата развълнуван спор провокираха парите за детски градини, просвета и спорт. Според някои общински съветници в бюджета има несъответствия с парите за детски градини и ясли на другите страници, а ПП-ДБ-СС възнамерявали " една детска градина да я регистрират четири години напред като нов обект ".

Бившият заместник-кмет Мирослав Боршош пък захапа кмета Васил Терзиев и екипа му за парите, заложени за просвета. Според него в него липсват фундаментално значими неща като 30% нарастване на заплатите на работещите в културните институти и средства за ремонта на безусловно разпадащият се културен дом " Средец ", които бяха заложени в предходния. Заложени са три ремонта на читалища, които ще се платят с пари по проекта за възобновяване.

" Знаете ли изобщо какво значи обществен разговор. Провели ли сте подобен, тъй като от бюджета излиза, че не сте го създали. Няма никакво доста увеличение на заплатите в бранш просвета. Иначе той укори Терзиев, че в бюджета не са заложени нови детски градини, ясли и учебни заведения, а показаните са остарели планове, финансирани от общината, и по ПВУ.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР