В официалните статистики за Гърция може и да има положителни

...
В официалните статистики за Гърция може и да има положителни
Коментари Харесай

В Гърция всичко върви добре. Но само на хартия

В формалните статистики за Гърция може и да има позитивни данни, единствено че действителността наподобява по различен метод, считат трима гръцки предприемачи. " Принудени сме да се учим да живеем с все по-малко ", споделя един от тях.
" Всичко ще се оправи и ние ще се оправим " - от седмици насам гръцкият министър-председател Алексис Ципрас се показва оптимистично за положението на гръцката стопанска система. Принципно позицията му не е неверна. Само че погледът към гръцкото всекидневие и компликациите на локалния бизнес демонстрират една прекомерно друга картина.
55-годишният Тасос Йозефидис се завръща преди 10 години от Берлин и открива дребен ресторант в центъра на родния си град Солун. Въпреки че работи от заран до вечер, извоюваното му стига единствено едвам покрие месечните си сметки.
Гърците към момента усещат рецесията
" Икономическата обстановка тук въобще не е розова, въпреки че се пробват да ни я показват за такава ", споделя Тасос. Според него, рецесията в Гърция продължава. " Има единствено една добра вест, обвързвана с гръцкия туристически отрасъл. През тази година в страната се чакат близо 34 милиона туристи и това фактически съставлява голяма финансова инжекция с оздравително влияние. "
Тасос акцентира, че в случай че не бяха туристите, той от дълго време щял да се върне в Германия. Защото бизнесът с гръцките клиенти не върви добре. " Само с гърци не се получава. Те харесват ястията, които предлагам. Влизат и преглеждат менюто. Но когато видят цените, се отхвърлят. Моите цени им се костват прекомерно високи, а някои дори ми го споделят непосредствено. "
Тасос Йозифидис упреква сънародниците си за сегашната обстановка в Гърция: " Днешният грък е изгубил полезностите, с които е бил фамозен в древността. Днес той би трябвало още веднъж да се научи на почтеност, взаимност и доверие в бизнеса. "
Тасос има вяра, че обстановката в страната ще се усъвършенства едвам когато бъде изкоренена корупцията в политиката. Пред гостите в своя ресторант той с удивление споделя за немската данъчна система, която му се коства доста по-справедлива. Недоволството му е ориентирано освен против налога върху добавената стойност (ДДС), който в Гърция възлиза на 24%, а като цяло против високото данъчно задължение, което попречва развиването на дребния и междинен бизнес. Общо 40% от облагата на ресторанта му отива за налози.
Той съумява да задържи своите 17 служащи само през лятото, тъй като единствено тогава заведението му върви добре. " Туризмът е прекомерно нежно цвете. Ако в Егейско море още веднъж се стигне до някаква сериозна рецесия, туристите отново ще изчезнат. И тогава? На всички е ясно, че в случай че желае да оцелее стопански, страната би трябвало да стартира да създава лична продукция, а не да разчита единствено на туристи ", споделя Тасос.
Бизнесменът Йоргос Циакмакис може единствено да удостовери това умозаключение. Той има вяра, че страната се нуждае и от повече разсъдителност и самообладание. 67-годишният Йоргос, който търгува с метали, като цяло е оптимистично надъхан, въпреки че съумява да задържи своя бизнес, единствено тъй като магазинът и жилището му са негова благосъстоятелност. " Ако трябваше да заплащам и наем, сигурно щях да съм се отказал ". В момента той вкарва в бизнеса двете си деца, които са безработни.
" Търговията като че ли е замръзнала "
" Търговията сега върви зле. Направо е замръзнала ", споделя Циакмакис и изяснява, че съвсем няма пари в обращение. Хората купуват малко и непрекъснато се пазарят за цената. В магазините никой към този момент не отпуска артикули на заем, а преди този момент беше нещо всекидневно. Сега всичко би трябвало да се заплати начаса.
" След последните закани от страна на Турция хората станаха още по-предпазливи в харченето на пари ", споделя Циакмакис. Все отново предприемачът има доверие на настоящето държавно управление - повече, в сравнение с всички предходни. Сходни са настроенията и измежду множеството му сънародници. Независимо от сложната икономическа обстановка, близо 80% от гърците дефинират премиера Ципрас като най-сериозния и виновен политик в страната.
Циакмакис се надява, че скоро няма да има предварителни избори. " Това би бил краят за Гърция. Чака ни още доста работа ", споделя той.
Христос Кандас е предприемач от по-младото потомство. Специалистът по електроника и компютърни системи от 10 години насам управлява профилиран магазин. Той споделя: " В формалните статистики може и да се съдържат позитивни данни, само че главните приходи на хората и техният витален стандарт понижават. В резултат на това сме принудени да се учим да живеем с все по-малко и да се откажем от доста неща. "
Според младия грък, пропастта сред по-малките и по-големите компании става все по-голяма. " Силните стават все по-силни. А по-слабите - още по-слаби. Същевременно междинното съсловие на процедура изчезна напълно. "
Като цяло през днешния ден икономическите данни на Гърция са по-добри, в сравнение с преди няколко години. Явно обаче би трябвало да мине още доста време, до момента в който хората стартират да усещат нещо от този напредък.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР