В официалната селекция на Театралните олимпийски игри през 2023, сред

...
В официалната селекция на Театралните олимпийски игри през 2023, сред
Коментари Харесай

Документалният филм „Коприна“ по БНТ

В формалната селекция на Театралните олимпийски игри през 2023, измежду постановките на колоси като  Теодорос Терзопулос, Сузуки Тадаши, Ромео Кастелучи,  Хайнер Гьобелс, Силвиу Пуркарете, Еуженио Барба  и доста други,  е селектиран български театър и това е „ Коприна “.

Вестта  стига до  творческия екип в Пловдив по време на следващ репетиционен развой. И като че ли няма доста време за еуфория от историческия факт, че България за първи път е в формалната стратегия на Световната театрална олимпиада.

Това си спомня режисьорът Диана Добрева, часове преди спиращото дъха зрелище на „ олимпийската “ сцена в   театър „ Гергели Чики “, Капошвар, Унгария. Екзалтираните, нестихващи повече от 20 минути аплаузи  след представлението за българските актьори е знак, че „ Коприна “ е събитие, чието значение следва да осмислят.

Филмът на Българска национална телевизия Пловдив е пътешестване със основателите на спектакъла, в опит да бъде осветлен креативния развой и да се сътвори документ за следващото етапно зрелище в историята на пловдивския спектакъл.

Красотата е  театралният език  на  спектакъла и по едно и също време с това – етичното обръщение на удивителния свят „ Коприна “.

Безплътна, скрита в  текста, в актьорските превъплъщения, в театралния диалект, в интерактивните пространствени и образни решения, сценографията, музикалната и звукова картина, ритъма и чувствената сила на цялото, костюмите, които са още един свят в „ Коприна “.

За креативния тандем режисьор – драматург  изкушението  да трансфорат във забележима скритата, безплътна, невъзможна за театрална интерпретация история от романа на Алесандро Барико, е непреодолимо.  Марина Райчинова, Петя Диманова, Мира Каланова, Петко Танчев и Явор Карагитлиев  – това са другите имена в креативния екип на спектакъла; това е следващото общо пътешестване в театралното.

„ Коприна “ е втора част от трилогията „ Пътуващият човек “, основана от  Драматичен спектакъл – Пловдив (2019-2023г) по плана „ Пловдив- Европейска столица на културата “.

„ Пътят на индивида в „ Коприна “ – споделя Диана Добрева – е едно пътешестване към изгубения парадайс. “

„ Този театър има загадка. Изкуството придвижва секрети. И това е неговият път “ – има вяра драматургът Александър Секулов.

„ Аз виждам и чувствам хората в залата: те не дишат! Това зрелище стопира дъха! “ – споделя Маргита Гошева, за която тайната в спектакъла е доста значима и би трябвало да се пази.

За тайните на театралната природа, за вечността и любовта, за загадките на Изтока, в които гласовете на птиците, дъждовете, океана и ветровете са неделимо цяло, а индивидът е част от тази хубост – за всичко това е диалогът със основателите на „ Коприна “, който лентата на Българска национална телевизия показва.

Филмът е осъществен с поддръжката на отдел „ Култура, археология и културно завещание “ – Община Пловдив.

Можете да гледате „ Коприна “ на Българска национална телевизия Пловдив на 5 септември, 19.00 часа, БНТ2.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР