В офиса на банката виси надпис: Доверието е взаимно.Въпросът за

...
В офиса на банката виси надпис: Доверието е взаимно.Въпросът за
Коментари Харесай

Акценти за 1-7 януари от Banker Weekly

В офиса на банката виси надпис: „ Доверието е взаимно ”.

Въпросът за доверието е изключително настоящ в първите дни на Новата година, когато банките всеобщо трансформират таксите си - в посока нагоре. Става дума за повдигане на цените на най-използваните от жителите услуги като откриване на банкови сметки, внасяне и изтегляне на пари, преводи и потребление на банкови карти. Отделно от това богатите клиенти, които употребяват банките за склад на парите си, все по-често ще бъдат „ осъдени ”.

Изтъркана истина е, че през последните години таксите, които банките събират от клиентите си, се трансфораха във все по-значим приходоизточник за тях на фона на падащите лихви по заемите. Така макар корона рецесията, когато доста хора и компании изгубиха и губят работата си и бизнеса си, банките бележат впечатляващ растеж на облагите си. През 2021 година облагата на банковата система се е нараснала с близо 50% по отношение на предходната година.



Още с влизането си на " Дондуков 1 " държавното управление на Кирил Петков дава поръчка, че няма да хаби старания и финансов запас, с цел да усъвършенства репутацията на държавната Българска банка за развиване (ББР). Това проличава даже от изявленията на министри от новия кабинет, които приказват за " новото лице на ББР " и връщането й към задачата, с която бе основана - да обслужва потребностите на дребния и междинен бизнес, а не на " трима-четирима огромни котараци " (по думи на министъра на туризма Христо Проданов). 

Новината за " възобновяване на самолетите " до дунавската ни столица " се популяризира от половин година. Откакто русенецът Николай Събев обаче стана министър на превоза, съответните институции взеха, че заработиха интензивно за нейното осъществяване. Кой има интерес от " интервенцията " и кой ще заплаща сметките - това са въпросите, които от средата на декември се разясняват в авиационните среди.

Идеята за обновяване на полетите от София до Русе и назад беше показана на бизнес конгрес в крайдунавския град, извършен на 17 декември. Гост на събитието беше преди малко назначеният министър на превоза Николай Събев, чиято първа командировка беше в родния му град и отдадена навръх това - претворяването на тази концепция в каузи.

 

Вторият мандат на президента Румен Радев ще е друг от първия, считат множеството от наблюдаващите. И освен тъй като главният му зложелател Бойко Борисов към този момент не е на властова позиция или тъй като към този момент няма да мисли за преизбиране. Впрочем още в новогодишното одобрение на президента към нацията видяхме, че сериозният тъмен звук в неговите изявления изчезна. Точно противоположното – от думите му лъхаше оптимизъм. Въпросът е дали той ще бъде оневинен.



 

 

Трудно може да се оспори извода, че с доста страдания и премеждия през отминалата година най-сетне стъпихме на здрава почва и можем да тръгнем напред. Заедно болшинството от българите (въпреки разликите посред си) направиха първата дребна крачка, с която неизбежно стартира всеки дълъг и значим път. Крачката бе дребна, само че с основна стойност – не толкоз поради обсега на смяната, колкото поради възродената вяра, че можем да променим съществуването си. Ето че идва време материализираната сила да ни помогне през новата 2022 година да създадем още няколко крачки – деликатни, само че наложително подредени във вярната посока.

Анализ на Александър Маринов

 



Съвсем скоро всички чиновници на компаниите ще получават своите заплати до час след нареждането им по сметка от работодателя. Това ще се случи чрез  платежната система за дребни заплащания БИСЕРА 6 с транзакции към кредитни преводи. Те ще се правят според бизнес и техническите условия за кредитни преводи в Единната зона за заплащания в евро (SEPA). Проектът се осъществя от " БОРИКА " АД  в съдействие с банковата общественост и с поддръжката на Българска народна банка като регулатор. Предвижда се осъществяването на потребителски кредитни преводи в лв. по посочения модел да стартира до края на януари.

 

" Как наподобява господин Пеевски в очите Екологичен потенциал отговор даде самото Движение за права и свободи – той два пъти беше избиран за евродепутат и нито един път не встъпи в тази служба. Очевидно е прекомерно огромна вреда за демократичната група в Европарламента. Явна избират хора, които наподобяват по напълно различен метод - нямам поради образно, а от позиция на биографиите им. Що се отнася до избора му в националния парламент, тази проява би трябвало да се преглежда паралелно с демонстрацията, която Ердоган направи при българския избор в Турция, където се оказа, че гласуването лишава 5 секунди, до момента в който в България е минута. Това беше в огромна степен геополитическа проява. Явно връзките сред Движение за права и свободи и Ердоган се стоплиха, до момента в който връзките сред Анкара и Брюксел са в точката на заледяване. А България е гранична страна и въпросът надалеч надвишава личността на Делян Пеевски ", сподели евродепутатът Радан Кънев в изявление за " Студио Банкеръ ".

" Не сме надалеч от първите български компании-еднорози. Гоним нападателен догонващ напредък... Главната тактика на България е да стане деен изследовател на инвеститорски благоприятни условия. А това се случва, когато има държавна политика в тази посока – през Агенцията за вложения, през търговски аташета и дипломати, през всички министри - всеки от нас е дипломат на България ", разгласи пред изданието министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР