В Одрин български и гръцки туристи, по традиция задоволяват всичките

...
В Одрин български и гръцки туристи, по традиция задоволяват всичките
Коментари Харесай

Българите пропищяха от скока на цените в Турция

В Одрин български и гръцки туристи, по традиция задоволяват всичките си потребности открай докрай от пазарите, магазините и аптеките в града поради курсовата разлика

Остават броени дни до новогодишната нощ, само че тази година в Одрин се следи спад в резервациите тук-там за развлечение по отношение на предходната година, от български и гръцки туристи, които желаят да посрещнат 2024 година там. Фершит Гюнгьор, който ръководи заведение в града, показа да ежедневника Хюрийет: „ Докато предходната година резервациите бяха 100 %, през днешния ден можем да кажем, че досега те са към 60-70 % “.

В Одрин български и гръцки туристи, по традиция задоволяват всичките си потребности открай докрай от пазарите, магазините и аптеките в града поради курсовата разлика. Много чужденци към този момент започнаха да резервират места в увеселителни заведения, с цел да прекарат новогодишната нощ тук. Тази година дни преди Нова година резервациите са по-малко по отношение на предходната година, пише  " Марица “.

Ерсан Сиврикая,  шеф на ресторант от Одрин показа, че единствено една българска група от 30 души е направила резервации за заведението му досега:  „ Въпреки че потенциалът на нашето заведение е 250 души, до в този момент имаме резервации за 100 души. Идващите от България резервираха 8 маси, т.е. група от 30-35 индивида ". 

Все още има вяра, тъй като има още съвсем седмица до нова година.  Резервациите ще продължат и през този интервал. Но  сигурно има понижение .

Причините са най-вече стопански.  Непрекъснатото повишаване на цените на месото и алкохола в Турция повлияха доста на тази обстановка. Всъщност, даже и в границите на нашата идея „ Донесете си лична напитка “, цената отново им се вижда скъпа “, означи той.

Ягмур Ъслаттъ Айдън,  притежател на къща за посетители, също регистрира, че са имали повече резервации през миналата новогодишна нощ.  

„ Изпитваме спад в резервациите. Миналата година ние приютиха доста повече български туристи. За в този момент сме на половина цялостни. В момента имаме главно посетители турци “, добави той.

Айдън означи, че са очевидци на доста понижаване на визитите изключително през последния месец. Тъй като сме на най-известната туристическа улица на Одрин, ние към този момент работим най-вече с туристи. 

Това не важи единствено за новогодишната нощ, всички търговци усещат спада на туристите през последния месец.  Ние колкото и да се съпротивляваме на нарастванията в Турция, мисля, че  стоките и услугите ни започнаха да стават скъпи в един миг даже и за туристите ", добави той.

Фершит Гюнгьор, който ръководи развлекателно заведение в града, изясни: „ Те могат да изберат нашето заведение, тъй като това е регион покрай границата, само че когато погледнем резервациите, виждаме, че  тази година е малко по-различно  от предходните. Докато резервациите бяха 100 % предходната година, през днешния ден можем да кажем че са към 60-70 % “, заключи той.

Метин Шишоглу, който ръководи хотел в Одрин, показа: „ Процентът на претовареност при нас за Нова година сега е към 80 % По-голямата част от потенциала на клиентите ни са българи  и множеството от тях идват да се забавляват.

Резервациите започнаха преди месец.  Одрин им е доста наличен, тъй като цените към момента са по-ниски от България ", означи той.

Друга причина която ще задълбочи отлива на български туристи е и  нарастването на цените на медикаментите в аптеките с 25 на 100 влезнало в действие от   през вчерашния ден.  Въпреки всичко  инфлацията в Турция продължава да е висока , като турската лира продължава да се обезценява по отношение на международните валути. Според формалния курс на Българска народна банка един  лев през днешния ден се разменя за 16,46 TRY, до момента в който 100 TRY към този момент са 6,07 лева
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР