В очакване US Конгресът да отпусне средстваРепубликанците искат ясен план

...
В очакване US Конгресът да отпусне средстваРепубликанците искат ясен план
Коментари Харесай

Вашингтон спря помощта за Киев

В очакване US Конгресът да отпусне средства
Републиканците желаят явен проект за Украйна

Европейска комисия подготвена на отстъпки пред Орбан

Помощта на Съединени американски щати за Украйна в битката ѝ против Русия е спряна, заяви през днешния ден Белият дом, съобщи Ройтерс.

„ Помощта, която оказвахме, сега е спряна “, сподели пред кореспонденти представителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

Причината е, че US Конгресът не съумя да утвърди спомагателните средства, поискани от президента Джо Байдън в края на предходната година. Гласуването бе отсрочено, само че републиканците обвързаха отпущането на 106-те милиарда $ със усилване на защитата границата с Мексико. И все още не престават договарянията сред републиканци и демократи.

Преди няколко дни водачът на републиканците в Камарата на представителите Майк Джонсън съобщи, че администрацията на президента Байдън би трябвало да начертае по-ясен проект за Украйна. „ Какъв е финалът в Украйна? Каква е нашата тактика?

Каква е задачата? Как ще имаме подобаващ контрол върху тези скъпи долари на данъкоплатците? “, попита Джонсън в изявление за Си Би Ес. 

През октомври Байдън изиска от Конгреса да отпусне 106 милиарда $ за подкрепяне на Украйна, Израел, Тайван и за подсилване на южната граница на Съединени американски щати. Киев трябваше да получи повече от половината от тези средства - 61,4 милиарда $.
Междувременно украинският президент Володимир Зеленски призна, че обстановката на фронта е доста тежка. „ Нямаме задоволително оръжия “, оплака се Зеленски на конференция в Латвия.

Същевременно английският министър председател Риши Сунак пътува през днешния ден до Киев, с цел да разгласи нарастване на военното финансиране, което да помогне на Украйна да купи нови военни дронове, в това число за наблюдаване и за удари от огромно разстояние. Лондон е един от най-верните поддръжници на Киев след нашествието на Русия и Сунак сподели, че Англия ще усили поддръжката си през идната финансова година с 200 милиона паунда по отношение на предходните две години до 2,5 милиарда паунда (3,19 милиарда долара).

А в. „ Файненшъл таймс “ писа, че Еврокомисията е подготвена да отстъпи пред някои от настояванията на Унгария, с цел да обезпечи пакет от поддръжка от 50 милиарда евро за Украйна. Унгарският министър председател Виктор Орбан блокира пакета през декември, а Европейски Съюз бърза с решението поради безизходицата с одобряването на средствата за Украйна в Съединени американски щати.

Европейска комисия е подготвена да разреши на Орбан да спре договорката по средата (през 2025 г.), споделили трима източници на „ Файненшъл таймс “. За задачата Европейски Съюз ще вкара обзор на четиригодишния пакет (2024-2027 г.) през идната година, с цел да реши дали Украйна още се нуждае от средствата. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР