В очакване на по-високи лихвени нива финансисти препоръчват фиксирана лихва

...
В очакване на по-високи лихвени нива финансисти препоръчват фиксирана лихва
Коментари Харесай

Финансисти препоръчват фиксирана лихва по ипотечните кредити

В очакване на по-високи лихвени равнища финансисти предлагат закрепена рента по ипотечните заеми като гаранция при дълготрайните заеми – с неразбираема вероятност.

Въпреки политиката, заложена от Европейската централна банка за нарастване на главния лихвен %, у нас лихвите остават относително ниски, само че анализаторите предвиждат посоката да е нагоре.

Това предизвика страховете на хората, а банките отвръщат с повече благоприятни условия при отпущането на заеми.

Въпреки че банките към момента удържат ниските лихвените равнища по ипотечните заеми, индикации за нарастване към този момент има.

Към момента наклонността наподобява към момента далечна и даже анализаторите отсрочват прогнозите за растеж за идната година.
Но до тогава не остава доста време.
И въпросите пред кредитополучателите са доста, страховете са огромни, сметките, в изискванията на инфлация, доста постоянно не излизат и някои се замислят, а други се отхвърлят.

В такава обстановка, с цел да привлекат клиенти, банките все по-често са склонни на гъвкави условия. Едно от тях е закрепената рента по ипотечен заем, която единствено допреди години се оферираше като преференциална опция. Сега, закрепената рента е все по-достъпна, споделя финансистът Иван Стойков:

„ Лихвата е закрепена за избран интервал от време. Колкото по-дълъг е този интервал, толкоз тази сигурност ще е по-продължителна. Хората, на които следва да теглят заеми, би трябвало да си задават въпрос по какъв начин те си показват техните приходи в бъдещето, по какъв начин си показват работното място и трендовете при лихвите. Кандидатстването за ипотечен заем е съществено перо в бюджета. Фиксираната рента е по-скъпа, в сравнение с плаващата “.

Банките обаче са си изработили общи условия, изясни специалистът.

„ Оставили са си независимост те да преценяват дали да създадат промяна на лихвата “.

Повишението на лихвите рано или късно ще пристигна, по-скоро ще е по-късно. Мисля, че ще има сходна промяна., предвижда финансистът.

Експертите напомнят общото предписание, което може да отбрани фамилния бюджет при непредвидени условия – размерът на кредитните отговорности да не надвишава 30% от месечния приход.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР