В общинското транспортно дружество Метрополитен“ ЕАД назрява социален конфликт“, предупреждава

...
В общинското транспортно дружество Метрополитен“ ЕАД назрява социален конфликт“, предупреждава
Коментари Харесай

Ваня Григорова: В „Метрополитен“ ЕАД назрява социален конфликт

„ В общинското транспортно сдружение „ Метрополитен “ ЕАД назрява обществен спор “, предизвестява общинският съвтеник от Българска социалистическа партия Ваня Григорова. Тя добави, че в това дружество съществуват фрапантни разминавания в заплащането за една и съща служба, като огромна част от работещите са ощетени.

„ Ние, от Местна коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ подкрепяхме и продължаваме да поддържаме настояванията на работещите в градския превоз за нарастване на средствата за техните трудови хонорари с 30%. След извършени поредност срещи, преди 2 седмици беше подписано съглашение за 15% растеж на фонд „ Работна заплата “ в сдруженията “, напомни Ваня Григорова. - Но категорично, по гледище на синдикалните организации, беше записано, че разпределението на средствата ще бъде направено по този начин, че да спомогне за понижаване на недостига на фрагменти в публичния превоз на столицата ".

Тя добави, че до момента в който в „ Столичен автотранспорт “ ЕАД и „ Столичен електротранспорт “ ЕАД към този момент има реализиран консенсус за заслужено систематизиране на средствата, то в „ Метрополитен “ ЕАД назрява обществен спор.

„ В предприятието има фрапантни разминавания в заплащането за една и съща служба, като огромна част от работещите са ощетени. Почти половината от машинистите да вземем за пример са със заплати до 2000 лева, като немалка част от тях получават към 1600 лева, до момента в който най-високите хонорари стигат до 2600 лева, съобщи тя. - Инженер механиците с под 1700 лева главно заплащане са 54% от всички, във високата канара са експерти със заплати 2100-2300 лева Подобни разлики се следят при съвсем всички длъжности.

Дебело подчертаваме, че става дума за главните хонорари на транспортните служащи, които поставят идентичен труд, при един и същи условия и една и съща дълготрайност на трудовия стаж. В случай, че служащите на една и съща служба имат друг професионален опит и трудов стаж, това се отразява през спомагателни трудови хонорари. Основното обаче би трябвало да бъде еднообразно. То е база за надграждане “, споделя още Григорова.

Тя беше безапелационна, че средствата, които ще бъдат обезпечени и то не за сметка на в допълнение задлъжняване на общинските сдружения, следва да подсигуряват понижение на тежките диспропорции в главните заплати на заетите.

„ Равно възнаграждение за еднакъв труд е главен принцип, чиято философия следва както Международната организация на труда, по този начин и Европейският съюз. Този принцип би трябвало да бъде спазван най-строго в общинските и държавните предприятия, които следва да бъдат образец за останалите работодатели, съобщи тя. - Различно главно заплащане за еднакъв труд в границите на едно дружество е дискриминация по отношение на служащия с по-ниската заплата. Знаем за каузи, заведени в Комисията за отбрана от дискриминация, в които са наказани тъкмо такива практики. Няма да позволим с обществен запас да се усилват още повече диспропорциите в общинските предприятия и това да докара до правосъдни искове. В случай, че нарастването на заплатите в общинските транспортни сдружения бъде направено с идентичен % за всички работещи, това ще усили, няма да понижи неравенствата “, добавя още тя.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР