В Община Варна не се притесняват от проверката на антикорупционната

...
В Община Варна не се притесняват от проверката на антикорупционната
Коментари Харесай

Иван Портних: Не се притесняваме за проверката на КПКОНПИ, оказваме пълно съдействие

В Община Варна не се тормозят от инспекцията на антикорупционната комисия и оказват цялостно подпомагане на проверяващите, съобщи в изявление за Дарик радио кметът на Варна Иван Портних. Малко чудноват обаче бил медийният звук към случая, разяснява той.

" В последните месеци текат инспекции от всевъзможни институции по най-различни тематики. В момента работят АДФ и други структури. Конкретно за инспекцията на КПКОНПИ оказваме цялостно подпомагане. Изискана ни е документи, за която имаме месец период да я предоставим ".  

Обществената поръчка за доставка на новите електробуси е разграничена на две обособени позиции. Избраните реализатори са разнообразни. Имаше обжалване на претенденти още на равнище тръжна документи и механически спецификации, заложени в процедурата. Минаха две инстанции – Комисия за защита на конкуренцията и Върховният административен съд, които потвърдиха правилността на документите.  Комисията е класирала участниците, сега тече срокът за обжалване. До подписване на контракт с определения реализатор още веднъж ще има разглеждане от Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд. Към момента няма подписан контракт и разплатени средства, посочи Портних.

Липсата на работещо държавно управление оказва своето въздействие. Ключови за Варна планове, които бяха на дневен ред, като Икономическата зона, наподобяват отсрочени във времето. Няма изясненост и партньорство с страната, без което няма по какъв начин плановете да се осъществят, акцентира Портних.

" Нагласата за възобновяване на пътя през свлачището на " Трифон Зарезан " беше укрепването да започва и да завърши до идващото лято. Към днешна дата това също няма по какъв начин да се случи ", изрази страдание кметът на Варна

" Това леко безвремие в последните месеци се отрази на темпа на ремонтните действия и плановете на дневен ред в Общината. Лека-полека обаче навлизаме в нови микрорайони. Започнахме работа в 5 междублокови пространства. В околните месеци ще стартира работа във всички региони на Варна. Предстои ремонт на пътя за кв. " Виница " и натоварените  улици " Прилеп " и " Дубровник ". Планирани са вложения и в инфраструктурата в Южна промишлена зона. "

Забавянето на процедурите за кандидатстване и утвърждение на плановете за европейско финансиране ги отсрочва във времето. Всички огромни общини в страната чакаме този развой да се случва доста по-динамично, сподели още кметът на Варна.

Предстои публичното разискване на Интегрирания проект за развиване на Община Варна. Той дава благоприятни условия за осъществяване на огромни планове в доста сфери, които могат да бъдат интегрирани между тях. Основната му рамка е за планове за един милиард лв., а необятната – за 3 милиарда.

" В Община Варна имаме самочувствието и упоритостта за построен потенциал по тези планове. Въпросът е, че тези рамки би трябвало да бъдат отворени на национално равнище ", посочи кметът.

Основните акценти в Интегрирания проект за развиване на Варна са нововъведенията и инфраструктура. Включен и разновидността за създаване на втори мост над Варненското езеро, сподели Иван Портних.

Той разяснява и новата система за сметосъбиране, която, по думите му, постепенно се разраства. Разполагането на още контейнери ще бъде направено в идващите месеци, след доставката и на камионите за обслужване на съдовете. Очаква се до идващото лято системата да обхване и курорта " Златни пясъци ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР