В община Царево беше обявен ден на траур заради загиналите

...
В община Царево беше обявен ден на траур заради загиналите
Коментари Харесай

Ден на траур в община Царево заради жертвите на потопа

В община Царево беше разгласен ден на печал поради починалите в потопа. Три са до момента жертвите на бедстието - двама мъже и жена. Тялото на ръководителя на Районния съд в Царево Мария Марова е изпулвало в региона на пристанището в Царево. Тя бе една от двете изчезнали дами по времена потопа през вчерашния ден. Издирва се щерка й доктор Даниела Йорданова, която е пътувала дружно с майка си в колата, повлечена от придошлите води в кв. Василико. До публицистичното привършване на броя тя към момента беше в неопределеност.
Единият умрял мъж е на 61 година, строител от Смолян, който е работил на вилата на съдийката. Третият удавен при потопа към този момент не е разпознат. За него се знае единствено, че е мъж на към 50-те, добре комплициран, гологлав и с черна тениска. Тялото му било засечено с дрон в морето и по-късно извадено.
От спешният щаб в Царево оповестиха през вчерашния ден, че непрекъснато получават сигнали за изчезнали хора откакто роднините им не са могли да се свържат с тях. Дали те са действителни обаче не се знае, защото по време на бедствието имаше проблеми с мобилните връзки.
Вчера с часове нямаше достъп до Синеморец, поради преливане на река Велека.  
Екипите на пожарната отводняваха частни парцели и хотели, обезпечават храна на нуждаещите се. Заедно  с доброволците обхождаха къмпинг Арапя и с. Кости, които са най-засегнати. С помощта на дрон се правеше проучване и във вътрешността в морето.
Започна и построяването на краткотрайно оборудване при Царево, по което ще се пренасочи трафикът от опустошения мост на второкласния път Царево - Варвара. Временният понтонен мост беше пренесен с 4 камиона. Той съставлява железно оборудване, което ще се сглоби на място и ще остане до построяването на нов мост. По него ще минава трафикът, като ще се ограничи придвижването на товарните коли над 12 тона.  За построяването на новото оборудване в къс период ще бъде стартирана публичната поръчка, като новият мост ще бъде оразмерен за огромните количества вода, каквито са минали през вчерашния ден под засегнатия мост.
Има още два потърпевши моста, като по този на река Караагач и придвижването се извършваше в едната лента. За пътя Царево - Ахтопол беше изработен обходен маршрут.
Малки след 13 часа през вчерашния ден поддаде мостът по обходния маршрут през къмпинг " Нестинарка ", който свърза общинския център Царево със селата Варвара, Синеморец, Резово и град Ахтопол. В региона на моста има две коли за спешна помощ. Едната е изпратена след сигнал за родилка. Компрометираният мост не разрешава прекосяването й, по тази причина дамата беше пренесена на ръце. Блокирани бяха 1000 туристи, които нямаше по какъв начин да се изтеглят.
Водата от залятия сектор от пътя Синеморец - Резово съвсем се оттече. По информация от Държавната организация за метрологичен и механически контрол равнищата на язовирите са спаднали и няма заплаха от преливане. Басейнова дирекция " Черноморски регион " следи за положението на водните течения. Наблюдават се и преливниците на общинските язовири на Царево.
Отводняваше се в село Лозенец и къмпинг " Оазис ". Допълнителни екипи с хидрофорни помпи изпомпваха следено вода от два язовира в Лозенец, с цел да не се допусне преливане, а водолази издирваха по море и наоколо до сушата разнообразни рискови предмети, отнесени от придошлата вода.
Пожарникари участваха и в изпомпването на вода от приземните етажи на хотели и къщи, включват се и в обезпечаването на храна на нуждаещите се. Доброволци работят на терен в село Кости и оказват подпомагане на локалното население. Гранично-полицейски транспортен съд подкрепя дейностите по търсене и избавяне в залива на Царево.
Извършва се и инспекция на прекъснатата канализация за отпадъчни води и градската пречиствателна станция за отпадни води на Царево.
Предстои да се извърши мониторинг на питейните водоизточници в региона, както и пробонабиране от морски и речни води за оценка на положението на водните обекти
С високопроходима техника бяха превозени храни и вода, обезпечени от БЧК и община Царево.
Социалните служащи започнаха обходи в обитаемоте места, които са налични - село Кости, Варвара, Ахтопол. Оказва се подпомагане на потърпевшите за попълване на заявки за еднократна помощ до 1512 лева за жизненоважни потребности и ще им окажат нужната поддръжка.
От БЧК са дали над 650 хранителни пакети на хора в потребност, заяви шефът Виолета Радева. " Има бедстващи хора от къмпинг " Арапя ", които са евакуирани в разнообразни хотели. Предоставихме им одеяла и вода преди час. Желателно е хората в региона да не употребяват водата от чешмите за пиянство, защото има замърсяване. Очакваме разпоредби от Кризисния щаб в Община Царево, с цел да уточним последващите си дейностите ", сподели Радева. Към момента БЧК разполага с екип от седем души и един високопроходим автомобил.
Общо 4000 са туристите по Южното Черноморие, засегати  поройните дъждове. В хотели са настанени над 400 бедстващи, за които е обезпечена храна и вода.
В знак на съпричастност към потърпевшите от наводненията региони по Черноморието, в Пловдив отмениха  плануванаъа концертна стратегия за отбелязването на 138-ата годишнина от Съединението на България и празника на града. Нямаше и тържествената заря и обичайния банкет на кмета. Със средствата, планувани за него, ще бъдат закупени хранителни пакети за бедстващите.
Заради нещастието и в доста други градове бяха анулирани празненствата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР